Mahkemeden Emsal Nafaka Kararı Mahkemeden Emsal Nafaka Kararı

Ticaret Bakanlığı fiyat tarifesi asma zorunluluğu uygulaması başlatmıştı. Senenin ilk günlerinde yürürlüğe geçen kanun ve bakanlığın sıkı konrtollerien rağmen, restoran ve kafeler yine bu durumu dikkate almıyor. Hatta bazı restoranlar müşterilerine menü vrmiyor ya da kapısına tabela asmıyor. Menü talep edildiğinde ise "Fiyatlarımız güncellendi, yeni menü basıyoruz. QR kod sisteminde sorun var" gibi ifadelerle müşterisini kandırıyor. Sipariş fiyatının ne olduğunu bilmeyen müşteri ise gelen hesabı görünce şaşkına uğruyor.

TOPLAM 11 BİN TL HESAP
Menü oyunu ağırlıklı olarak balık ve kebap restoranlarında rastlanıyor. Datça'ya tatile giden bir vatandaş, restoranın menü stratejisini şöyle ifade ediyor: "Arkadaşlarımızla 4 kişi Eski Datça'da bir balık restoranına gittik. Kapıda menü yoktu, içeriye girdik ve menü istedik. Bize menülerinin yenilendiğini o nedenle veremeyeceklerini, istediğimiz şeyi büfeden seçebileceğimizi söylediler. Büfede de fiyat yazmıyordu. 5 çeşit meze seçtik. Küçük bir tabak mezenin en fazla 100- 150 TL olacağını düşündük. Her bir meze tabağına 450 TL yazmışlar! Sadece mezeler 2.250 TL tutmuş. Ana yemek olarak ise alabalık istedik. Ona ne yazdılar bilmiyoruz. Birer kadeh alkol aldık. Kuver, su, meze toplam 11 bin TL hesap geldi. Şok geçirdik. Fiyatı bilseydik oturmazdık. Tadımız kaçmasın diye konuyu uzatmadık, hesabı ödedik."

ÇEŞİTLİ BAHANELER ÜRETİLİYOR
Restoranların başka bir stratejisi ise QR kod. Masa üzerinde yer alan QR kod sistemini sonlandıran restoranlar, bakanlık kontrolü olduğunda bunu hemen aktif bir şekilde gösterebiliyor. Menü ya da fiyatı merak eden vatandaşa ise "Sistem arızalı, menüde sorun var" şeklinde bahaneler sunuluyor. Bu sorunla karşı karşıya kalan bir kişi, "Eşimle Kaş'ta kahvaltıya gittik. Kapıdaki menüde kişi başı kahvaltı fiyatı 700 TL yazıyordu. Kahvaltı detaylarını öğrenmek için QR kod okuttuk, bozuktu. Sorduğumuzda serpme kahvaltı, her şey var dediler. Biz de kabul ettik. İki kişi için 1.400 TL, yüzde 10 da servis ücreti dahil 1.540 TL ödeyeceğimizi düşünürken 2.100 TL hesap geldi. 'Bu ne?' diye sorduğumuzda sahanda yumurta, su, ekmek ve çay ücreti dediler. Serpme kahvaltıda çay, yumurta ekmek yoksa ne var? Biraz tartıştık, tadımız kaçmasın diye hesabı ödeyip kalktık. Sorunu Cimer'e ve şikayet platformlarına yazdık."

"SİPARİİN HEPSİNİ ÜÇLE ÇAPRMIŞLAR"
Bazı kişiler menü ile kasa arasındaki farka tepkisini gösterirken bazıları ise restoranların belli etmeden aynı ürünün iki, hatta üç kez girilip bu şekilde hesabın katlandığından dolayı yakınıyorlar. Konuya yönelik şikayet sistemlerine tepkiler artıyor. Bir vatandaş, "Bir kafeye oturdum. Menüde poğaça 40, çay 15 TL yazıyordu. Bir poğaça yedim, iki çay içtim. 70 TL hesap beklerken 90 TL çıktı. Çay 20 TL, poğaça 50 TL dediler. İtiraz ettim, 10 TL düştüler, 80 TL ödedim" şeklinde belirtiyor. Bir başka kişi de, "Siparişlerin hepsini üçle çarpmışlar. 3 çay içtik 9 çay, iki su içtik 6 su yazmışlar. Aman arkadaşlar fişlerinize dikkat edin, hesabınızı bilin" şeklinde rahatsızlığını sosyal medyadan paylaşarak, uyarı yapıyor.

ŞİKAYET EDİN ÇAĞRISI
Tüketici Konfederasyonu Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü, Ticaret Bakanlığı'nın restoran ve kafelerdeki fahiş fiyatla mücadele için çıkardığı yasayı belirterek, "Ancak bazı işletmeler arkadan dolanmanın yolunu buluyor. Bize de bu konuyla ilgili yüzlerce şikayet geliyor. Kapıdaki tabela ile menüdeki fiyatı farklı koyuyorlar. Bazı tüketiciler bunu fark edip şikayet ediyor ancak bazıları görmüyor. Aynı zamanda masada QR kod oluyor ancak ürünü yazıp fiyatı yazmıyorlar. Yani siz sadece seçeceğiniz ürünü görüyorsunuz ancak ürün fiyatını bilmiyorsunuz" şeklinde konnuştu. Tüketicilerin kesinlikle menü istemesini, menü yok diyen işletmeleri şikayet etmesini talep eden Güllü, "Bir de masada, kasada ya da tabelada farklı fiyat varsa kanunen tüketici lehine olan fiyat uygulanır. Tüketiciler böyle durumlarda haklarını arasın, tüketici hakem heyetine şikayet etsin" ifadelerine yer verdi.