Yeni Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'nun çalışma programı belli oluyor. Görevine başlar başlamaz sağlık alanındaki aksaklıkların belirlemek için çalışmalara başlayan yeni ekip, hastaların sorunlarını net olarak ifade edemediği ve konu hakkındaki alanları seçme kısmında sıkıntılar görüldüğü, bu durumun da randevu sisteminde problemleri beraberinde getirdiği görüldü.

HASTANELERİN YÜKÜ HAFİFLEYECEK

Memişoğlu'nun çalıştığı ve düzenleme yapmaya karar verdiği konulardan biri, birinci basamak sağlık hizmetlerine öncelik tanımak. Bu anlamda hem hastaların hastane hastane dolaşmalarının engellenecek hem de mevcut hastanelerin üzerindeki yükler hafifleyecek. Hastalara aile hekimlerinin görevleri tanıtılacak. Hekimlerin pek çok alanda uzmanlaştığı ve doğru teşhisi kolay bir şekilde saptayabildiği beliritlecek. Gerekli görüldüğünde aile hekimlerinin hastaneye önlendirme yapabildikleri de söylenecek. Birinci basamak sağlık hizmeti, sağlığın teşviki, koruyucu sağlık hizmetleri ile teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin bir arada sunulduğu, bireylerin hizmete kolayca erişim sağlayabildikleri, düşük maliyetle etkin ve yaygın sağlık hizmetlerin sunumu olarak ifade ediliyor.

Araç sahipleri dikkat! Motorine indirim geliyor Araç sahipleri dikkat! Motorine indirim geliyor

AİLE HEKİMLİĞİ UYGULAMASI GELİŞTİRİLECEK
İlk olarak 2003'ten sonra uygulanmaya başlayan sağlıkta dönüşümün önemli parçalarından olan aile hekimliği, birinci basamak sağlık hizmetinin çağdaş uygulama metodu. 2010'dan beri Türkiye'nin büyük bir bölümünde uygulanan, aile hekimliği uygulaması ile Aile Sağlığı Merkezlerinde aile hekimi ve aile sağlığı çalışanları tarafından, birinci basamak sağlık hizmetlerinden bireye yönelik koruyucu, teşhis, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetleri sunuluyor. Birinci basamak sağlık hizmetleri çerçevesinde bulunan Toplum Sağlığı Merkezleri ve bağlı birimler ise bölgesinde yaşayan toplumun sağlığını güven altına almak ve geliştirmek amacıyla sağlık alanında risk ve sorunları tespit edebiliyor. Bir dizi düzeltici ve önleyici faaliyetlere imza atılıyor. Birinci basamak koruyucu, iyileştirici ve rehabilite edici sağlık hizmetlerini planlayıp hizmetlerin etkin ve verimli şekilde kullanılmasına katkı sağlanıyor. Merkezler bölgesindeki sağlık kuruluşları ile diğer kurum ve kuruluşlar arasındaki uyum oluşturuluyor.