Güncel

Sahte Diploma Pazarı Kuruldu! Gerçek Mezun Gibi Gösteriliyor

Sosyal medyada sahte diploma satışı yapan hesaplar, farklı eğitim kademelerine ait diplomaları gerçek gibi gösterip dolandırıcılık yapıyor.

Abone Ol

Sosyal medyada pek çok sahte diploma satış hesabının ortaya çıktığı tespit edildi. Bu sayfalarda, çeşitli üniversite ve bölümlerin yanı sıra yüksek lisans, lise ve önlisans diplomalarının da satıldığı görüldü.

Dolandırıcılık amacı taşıdığı düşünülen bu sayfalarda, sahte diplomaların özellikleri de ayrıntılı olarak açıklanıyor.

Bu diplomaların E-Devlet sistemine kaydedileceği, orijinalinden ayırt edilemeyeceği, üniversitelerin gerçek mezunlarının sahip olduğu hakların sağlanacağı ve hukuki bir sorun yaşanmayacağı garantisi verilirken, doktorluk, mühendislik, öğretmenlik gibi meslekler de sunuluyor.

Fiyat Listesi Paylaşmışlar

Bir sayfanın 2009'dan beri faaliyette olduğunu iddia ederek, sahte diploma basımında tecrübeli olduklarını belirttiği ve fiyat listesi yayınladığı görülüyor.

2023 yılına ait fiyat listesinde lisans diploması 10 bin lira, yüksek lisans diploması 12 bin lira, lise diploması 6 bin lira, ön lisans diploması 8 bin lira ve ilköğretim diploması 4 bin lira olarak yer almış.

1 Yılda %150 Zam

Bir sayfayla müşteri gibi iletişime geçildiğinde, lisans diplomasının yeni fiyatının %150 zamla 25 bin lira olduğu öğrenildi. Hukuk ve tıp fakülteleri için daha yüksek ücretler belirlenmesi de dikkat çekiyor.

Kişisel Bilgiler İsteniyor

Sahte diploma almak isteyenlerden isim, soyisim, adres ve TC kimlik numarası gibi kişisel bilgiler talep ediliyor.

Satıcılar, bu diplomalarla KPSS gibi resmi sınavlara girilebileceğini ve resmi kurumlara başvuru yapılabileceğini de belirtiyorlar.

Yanlarına Kâr Kalıyor

Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan, sahte diploma verenlerin aslında farklı bir dolandırıcılık yöntemi uyguladığını, verilen diplomaların E-Devlet'e kaydedilmesinin neredeyse imkansız olduğunu ve vatandaşların bu süreçte dolandırıldığını belirtti. Dolandırılan kişiler, illegal bir iş yaptıkları için genellikle kolluk kuvvetlerine başvurmuyorlar.

Dolandırıcılığın Eline Düşenler de Suç İşliyor

Avukat Deniz Özdal, sahte diploma almaya çalışan kişilerin de resmi belgede sahtecilik suçunu işlediklerini ve bu nedenle suçlu duruma düştüklerini ifade etti. Resmi belgede sahtecilik suçunun basit haliyle 2-5 yıl arasında hapis cezası öngörüldüğünü belirten Özdal, bu kişilerin dolandırılsalar bile suç işlemeye teşebbüs ettiklerini söyledi.