Güncel

Schengen vizesi artık internet üzerinden alınacak! İşte yeni başvuru yöntemi

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları toplantısında alınan kararla, AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanarak Schengen vizesinin dijitalleştirilmesine karar verdi.

Abone Ol

İspanya İçişleri Bakan Vekili Fernando Grande-Marlaska Gómez, bu değişikliğin, ulusal idareler üzerindeki yükü azaltacağını ve Schengen bölgesinin güvenliğini artıracağını belirtti. Dijital başvurular, vize etiketlerinin sahteciliği ve çalınma risklerini azaltacak.

Yeni Düzenlemenin Özellikleri ve Etkileri

Yeni düzenlemeyle, Avrupa Komisyonu tarafından oluşturulacak bir vize başvuru platformu üzerinden, Schengen vizesi için başvurular alınacak. İstisnai durumlar dışında, tüm başvurular bu platform üzerinden yapılacak. Başvuru sahipleri, gerekli belgeleri elektronik olarak yükleyecek ve vize ücretlerini online ödeyebilecek. Başvuru süreci ve sonuçları da bu platform üzerinden takip edilebilecek.

Bu yeni sistem, Schengen vizesi için konsolosluklara yapılan şahsi başvuruları azaltacak. Ancak ilk kez başvuranlar, biyometrik verileri geçerli olmayanlar veya yeni seyahat belgesi olanlar için şahsen başvuru yapma zorunluluğu devam edecek.

Güvenlik ve Kullanım Kolaylığı

Yeni sistemle birlikte, vize başvuruları daha güvenli hale gelecek. Dijital vize, sahtecilik ve dolandırıcılığa karşı daha dirençli olacak. Ayrıca, başvuru sahipleri, başvurularını kolayca takip edebilecek ve gerekirse vize sürelerini online olarak uzatabilecekler.

Geçiş Süreci ve Uygulama

AB Seyahat Bilgileri ve Seyahat Yetkilendirme Sistemi (ETIAS) üzerinden geliştirilecek dijital başvuru platformunun 2024'te başlaması ve 2026'dan itibaren tam kapasiteyle çalışması bekleniyor. 5 yıllık geçiş dönemi sonunda, 2031'de tüm Üye ülkeler dijital başvuru sistemini kullanmaya başlayacak.

Ücretler ve Diğer Detaylar

Schengen vizesi başvuru ücretleri, 12 yaş ve üzeri için 80 euro, 6-12 yaş arası için 40 euro olarak belirlenmiş. 6 yaşından küçükler ise ücret ödemeyecek. Dijital ortamda başvuru yapılmasına rağmen, bazı durumlarda, özellikle ilk kez başvuru yapanlar için konsolosluklara şahsi başvuru yapılması gerekecek.