Sıfır Atık Projesi'nin yeni bir çalışmaya imza atılan Depozito İade Sistemi kapsamında 0,1-3 litre arasındaki her türlü atık şişe için 25 kuruşluk ödeme sağlanacak. Yaklaşık olarak 4 sene içerisinde akıllı makineler, AVM'lerden otellere, belediyelerden şehir merkezlerinde insanların kalabalık olduğu pek çok alanda faaliyet gösterceek. Mobil uygulama sayesinde kişiler kendisini ve kullanıcı adını makineye entegre edebilecekler.

E-cüzdan Hesabına Gönderilecek

Altın Fiyatları Zirveye Gidiyor: İslam Memiş2ten Kritik Uyarılar Altın Fiyatları Zirveye Gidiyor: İslam Memiş2ten Kritik Uyarılar

Depozito makinesi alıma hazır bir şekilde sinyal verince atık ürün, makineye yerleştirilecek. Şişe başına 25 kuruşluk depozito bedeli, vatandaşın mobil uygulamadaki e-cüzdanına hemen gönderilecek. E-cüzdanda bu miktarlar biriktirilip anlaşmalı satış mağazalarında toplu şekilde alışveriş yapılabilecek.

Cihazlarına uygulamayı yükleyemeyen vatandaşlar için ise ek bir seçenek sunuluyor. Bu anlamda mobil uygulamanın haricinde depozito makinesi tarafından fişler de sunulacak. Bu fişler sayesinde sisteme kaydedilmiş olan firmalardan da alışveriş yapılabilecek.

37 Bin Ton Sera Gazı Engellenecek

Depozito Yönetim Sistemi sayesinde hammaddeden el edilecek malzemeye, lojistikten enerji tasarrufuna kadar birçok alanda yıllık toplam 520 milyon euroluk ekonomik kazanç sağlanması amaçlanıyor.

Bunların yanı sıra bu proje ile senelik 37 bin ton sera gazı salınım da engellenecek. Yurdun büyük bir bölümünde 6.3 milyon metreküp düzenli depolama alanından tasarruf sağlanacağı değerlendiriliyor. 1.3 milyar kilovatsaat enerji ve 3.6 milyon varil petrol tasarrufu elde edilecek.