Boğazda Kıllanma: Sigaranın Yeni Tehlikesi

Avusturyalı bir adam, ses kısıklığı, nefes alma güçlüğü ve öksürük şikayetleri ile hastaneye başvurdu. Uzun yıllar sigara içen bu kişinin, boğazında kıllanma olduğu tespit edildi. American Journal of Case Reports'ta yayımlanan habere göre, bu durum sigara kullanımının yeni bir zararlı etkisi olarak kaydedildi.

Sigara Kullanımının Sağlık Üzerindeki Etkileri

Sigaranın sağlık üzerinde ciddi zararları olduğu bilinmekte. Her yıl dünya genelinde milyonlarca insan sigara nedeniyle hayatını kaybediyor. Türkiye'de ise bu sayı 85 bin kişi civarında. Ancak boğazda kıllanma gibi yeni bir durum, sigaranın zararlarının ne kadar geniş kapsamlı olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

Yeni torba yasadan emeklilik düzenlemesi çıktı! İşte detaylar Yeni torba yasadan emeklilik düzenlemesi çıktı! İşte detaylar

17 Yıldır Sigara İçiyordu

17 yıldır günde bir paket sigara içen 52 yaşındaki Avusturyalı adam, hastaneye başvurduğunda ses kısıklığı ve nefes alma güçlüğü gibi şikayetlerle karşı karşıya kaldı. Yapılan tetkikler sonucunda, sigara nedeniyle boğazında kıllanma olduğu ortaya çıktı. Bu kılların bakterilerle kaplı olduğu ve tedavi edilmesi gerektiği belirlendi.

Tedavi Süreci ve Sonuçları

Hastaya antibiyotik tedavisi uygulanmaya başlandı ve ardından riskli bir operasyonla boğazındaki kıllar lazer yardımıyla yakıldı. Operasyonun ardından kılların tekrar gelişmediği tespit edildi. Olay sonrası hasta sigarayı bırakma kararı aldı.

Uzman Görüşü

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Çiğdem Kalaycık Ertugay, Hürriyet Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, "Kıl folikülü oluşumu ve saç büyümesinde çeşitli moleküler yollar rol oynar. Bu yollar, kronik sigara maruziyeti sonrası solunum epitelinde bölgesel olarak artış gösterebilir. Sigara, solunum yolunda iltihabı tetikleyebildiği gibi hücrelerin kıl foliküllerine dönüşmesine de neden olabilir" ifadelerini kullandı.