Erzincan'ın İliç ilçesinde yaşanan altın madeni kazası sonrası yapılan incelemelerde, Fırat Nehri'ne herhangi bir siyanür akışının olmadığı belirlendi. Maden kazası bölgesinde 6 farklı noktadan alınan yüzey suyu numuneleri normal değerlerde olduğu raporlandı. Kurtarma çalışmaları ise hala devam ediyor.

Toplamda 9 işçinin göçük altında kaldığı maden kazasında, 800 metrelik bir alanda 10 milyon metreküp toprağın altında kalan işçilerin kurtarılması için yoğun çaba sarf ediliyor. 339'u arama kurtarma personeli olmak üzere toplamda 1.708 kişi çalışmalarına katkı sağlıyor. İşçilerin aileleri ise gelecek iyi haberler için umutla bekleyişlerini sürdürüyor.

Türkiye'de sadece 4 tane var birisi Sivas'ta Türkiye'de sadece 4 tane var birisi Sivas'ta

Arama kurtarma ekipleri, metal tespit cihazları kullanarak işçilerin bulunması için çalışmalarını sürdürüyor. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, yapılan radar taramaları sonucunda işçilere ulaşma umuduyla çalışmaların devam ettiğini belirtti. Ancak şu ana kadar işçilere ulaşılamadı.

Maden kazasıyla ilgili olarak çevre, maden, jeoloji, iş sağlığı, kimya, inşaat ve ziraat alanında uzman ekipler tarafından bir soruşturma başlatıldı. Şu anda 7 şüpheli gözaltında bulunuyor. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, soruşturmanın tüm yönleriyle sorumluları ve nedenleri ortaya çıkarmak için titizlikle yürütüldüğünü belirtti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ise madenin faaliyetlerinin yabancı bir şirket tarafından yürütüldüğünü ve son denetimin 2023 Ağustos ayında yapıldığını açıkladı. Bayraktar, maden kazasının sebebiyle ilgili araştırmaların sürdüğünü belirtti.