Kanun teklifiyle, Hayvanları Koruma Kanunu'nda düzenlemeleri kapsayacak. Bu anlamda, Kanun'un hedeflerine "insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla" ifadeleri yer alacak.

Mavi Vatan Tartışması Meclis'te Gerginliğe Neden Oldu! AK Parti ve CHP Arasındaki Tartışmalar Büyüyor Mavi Vatan Tartışması Meclis'te Gerginliğe Neden Oldu! AK Parti ve CHP Arasındaki Tartışmalar Büyüyor

BİRÇOK KAVRAM YENİDEN TANIMLANACAK
Başbış sokak hayvanlara yönelik yapılacak düzenlemelerde, tereddüde mahal verilmemesi, kedi ve köpeklerin sahipli hayvan statüsüne dahil olabilmesi için Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu başlığında Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına işlenmesi şartı gerektiğinden "sahipli hayvan" ve "sahipsiz hayvan" kavramları net bir şekilde ifade edilecek.

Söz konusu çalışmaa tereddüt oluşmaması amacıyla ve Kanun'daki "yakala-kısırlaştır-sal" metoduna son verilmesi nedeniyle hayvan bakımevi açıklamasında uyum değişikliğine gidilecek. Hayvan bakımevinin tanımı, "Bakanlıktan izin alınmak suretiyle kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği bir tesis" şeklinde açıklanacak.

YASAL YÜKÜMLÜLÜK İLE SAHİPLENDİRİLECEK

Sahibi olmayan ve yeterince iyi beslenmeyen hayvanların hayvan bakımevlerinde bir araya getirilmesi ve buralarda tedavi altına alınarak sahiplendirilinceye kadar güvence altına alınacak olmasından kaynkalı bakımevleri dışında bir hayvana bakmanın onun yasal yükümlülüğünü üstlenerek sahiplenilmesi şartıyla mümkün olabileceği ilkesi onaylanacak. Kanun'un ilkeleri arasında bulunan "Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir." ifadesi uygulaması tamamen silinecek.

Belediyeler, gönüllü kuruluşlarla ortak çalışma yürüterek, sahipsiz hayvanların sahiplendirilinceye kadar korunma altına almaları için hayvan bakımevleri kurarak onların bakımlarını ve tedavilerini sağlayacak, eğitim faaliyetleri düzenlenyecek.

Hayvan bakımevlerine getirilen hayvanlardan rehabilite edilen köpeklerin sahiplendirilinceye kadar bu merkezlerde güvencesi sağlanacak. Gerçek ve güncel veri işleyebilmesi amacıyla hayvan bakımevlerine getirilen hayvanlar Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine işlenecek.

Bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike yarattığı ve olumsuz hareketleri kontrol altına alınamayan, bulaşıcı veya tedavi olmayan hastalığı olan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 9. maddesindeki "Hayvanlara ötenazi yapmak yasaktır. Ancak, hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında, akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda, davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda veteriner hekim tarafından ötenazi yapılmasına karar verilebilir. Ötenazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır." hükümleri işlenecek.


Belediyeler sahipsiz köpeklere yönelik yürüttüğü iş ve faaliyetlerde Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi kapsamında gerekli idari önlemleri almaları kararlaştırıldı.

"Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanların bakımevi dışında bir yere terk edilmesi veya bakımevinde barındırılan köpeği bakımevi dışında bir yere bırakmak" fiilleri yasak olarak değerlendirilecek. Böylece sahipsiz hayvanların bir arada olması, hayvan bakımevlerine ulaştırılması ve bu hayvanların sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevi bünyesinde bakılmasına yönelik hükümlerin uygulanmasının ve yerel yönetimlerin görev ve sorumluluklarını kuraalara uygun olarak şartları yerine getirmeleri hedefleniyor.

TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, teklifin 5'inci maddesinin onaylanması sonrası birleşimi kısa bir ara verdi. Ara sonrası Komisyonun yerinde olmaması üzerine Bozdağ, birleşimi saat 14.00'te toplanmak üzere bitirdi.