Küresel satışlar yüzde 7 azaldı

Starbucks, mali takvimine göre 29 Eylül’de sona eren üç aylık dönemi dördüncü çeyrek olarak kabul ediyor. Şirketin yayımladığı ön finansal sonuçlara göre, bu dönemde küresel karşılaştırılabilir mağaza satışları yüzde 7 azaldı. Bu düşüşle birlikte, kahve zinciri üçüncü çeyrekte de gerileme yaşamış oldu.

Starbucks'ın hisse başına kârı da bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 25 azalarak 80 sente düştü. Şirketin 2024 mali yılı boyunca toplam küresel satışlarındaki gerileme ise yüzde 2 olarak kaydedildi.

TUSAŞ'ın güvenliğinin Hasan Doğan'ın kayınbiraderine teslim edildiği iddiası yalan çıktı TUSAŞ'ın güvenliğinin Hasan Doğan'ın kayınbiraderine teslim edildiği iddiası yalan çıktı

Üst yönetim değişikliği ve 2025 hedefleri askıda

Starbucks, yaşanan bu olumsuz tablo karşısında 2025 mali yılına ilişkin beklentilerini açıklamayı erteledi. Şirket yönetimi, CEO değişimi ve mevcut ekonomik zorlukları göz önünde bulundurarak daha temkinli bir duruş sergileyeceklerini duyurdu.

Starbucks'tan yapılan açıklamada, özellikle hedeflenen yatırımların tüketici davranışlarını iyileştirmede yetersiz kaldığı ve Çin’deki ekonomik ve rekabetçi baskıların, sonuçları olumsuz etkilediği vurgulandı. Bu durumun, mağazalara olan trafik düşüşünü derinleştirdiği ifade edildi.

"Yatırımlar trafik düşüşünü engelleyemedi"

Starbucks’ın mali işler direktörü Rachel Ruggeri, şirketin yaşadığı trafik düşüşüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ruggeri, verimlilik çabalarının plana uygun ilerlemesine rağmen, müşteri sayısındaki azalışın beklenenden daha etkili olduğunu belirtti. Şirketin toparlanma planı üzerinde çalıştıklarını ifade eden Ruggeri, bu sürecin zaman alacağını dile getirdi.

Boykotlar ve bölgesel sorunlar şirketi etkiliyor

Starbucks, İsrail’in Gazze'ye yönelik saldırıları nedeniyle çeşitli protesto ve boykot kampanyalarına maruz kalmıştı. Bu protestolar, özellikle Orta Doğu’daki mağazalarda satışların düşmesine yol açtı. Geçen yıl ekim-aralık döneminde de Orta Doğu’daki olumsuz gelişmelerin etkisiyle yıllık satış tahminini aşağı çekmişti.

Şirketin 2023 yılı ilk çeyreğinde küresel gelirleri yüzde 2 azalmış, satışlar ise yüzde 4 gerileyerek 2020’den bu yana en büyük düşüşü yaşamıştı. Nisan-haziran döneminde de satışlar yüzde 3 oranında azalmıştı.