Güncel

Suriyeliler için çalışma izni aranmayacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan yeni düzenlemelerle, Türkiye'deki yabancıların çalışma iznine ilişkin süreçler kolaylaştırıldı. Uluslararası İş Gücü Kanunu Uygulama Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle, özellikle sığınmacılar ve belirli hizmet alanlarında çalışacak yabancılar için çalışma izni muafiyetleri getirildi.

Abone Ol

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan yeni düzenlemelerle, Türkiye'deki yabancıların çalışma iznine ilişkin süreçler kolaylaştırıldı. Uluslararası İş Gücü Kanunu Uygulama Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle, özellikle sığınmacılar ve belirli hizmet alanlarında çalışacak yabancılar için çalışma izni muafiyetleri getirildi. Bu düzenlemeyle birlikte, Türkiye'de özellikle organize sanayi bölgeleri gibi alanlarda yaşanan eleman açığı, Suriyeliler ve diğer geçici koruma altındaki yabancılar ile daha rahat giderilebilecek.

Sığınmacılara Çalışma Kolaylığı

Yönetmelik kapsamında, geçici koruma statüsündeki yabancılar çalışma izninden belirli sürelerle muaf tutulacak. İçişleri Bakanlığı'nın 'Yabancı Başvuru, Değerlendirme ve İzleme Sistemi' üzerinden bildirdiği yabancılar için çalışma izni yerine sadece bir muafiyet bilgi formu düzenlenecek. Bu düzenleme, iş dünyasının uzun süredir talep ettiği bir kolaylık olarak değerlendiriliyor.

Nitelikli Elemanlara 3 Yıl Muafiyet

Yapılan düzenlemeler, Türkiye'ye önemli hizmetler sağlayacak nitelikli yabancılar için de avantajlar getiriyor. Ekonomik, sosyo-kültürel, teknolojik ve eğitim alanlarında katkı sunabilecek yabancılar için çalışma izni muafiyeti süresi 6 aydan 3 yıla çıkarıldı.

Yabancı Gazetecilere ve Sporculara Muafiyet

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın onayı ile Türkiye'ye gelen yabancı basın mensupları daimi basın kartı kapsamında çalışma izninden muaf tutulacak. Ayrıca, Türkiye'ye gelen profesyonel sporcular, antrenörler ve spor uzmanları da federasyon veya kulüplerle yaptıkları sözleşme süresince çalışma izni şartı aranmadan faaliyet gösterebilecek.

Başvuru Süresi Kolaylaştırıldı

Yabancıların Türkiye'den yapacakları çalışma izni muafiyeti başvuruları için daha önce uygulanan 30 günlük süre sınırı da kaldırıldı. Bundan sonra, yabancılar Türkiye'de yasal olarak bulundukları süre içinde herhangi bir zaman diliminde başvuru yapabilecek.