Naci Görür o bölgede yaşayanları uyardı: Bu sınırlarda muhakkak deprem olur Naci Görür o bölgede yaşayanları uyardı: Bu sınırlarda muhakkak deprem olur

Türkiye'de yaşayan Suriyelilerle ilgili yürütülen adres güncelleme çalışmalarında sona yaklaşıldı. İçişleri Bakanlığı'nın yaklaşık 7-8 aydır sürdürdüğü adres tahkikatı uygulaması kapsamında 200 binden fazla Suriyeli adresini güncellemedi. 1 Kasım itibarıyla bu güncellemeyi yapmayan sığınmacıların kayıtları silinecek ve devlet hizmetlerinden yararlanamayacaklar. Bu kişilerin yasa dışı konuma düşeceği belirtiliyor.

Bakanlık, adres güncellemesi yapmayanlar için önce 90 günlük, ardından 60 günlük ek süre tanımıştı. Ancak bu süre bu ay sonunda dolacak. Adresleri güncellenmeyen Suriyelilerin daha önce kayıtlı oldukları adreslere gidildiğinde de bu kişilere ulaşılamadığı tespit edildi.

Yasa Dışı Yollardan Ülke Dışına Çıktıkları Tahmin Ediliyor

Güvenlik kaynakları, adres güncellemesi yapmayan 200 binden fazla Suriyelinin büyük olasılıkla yasa dışı yollardan Avrupa'ya geçiş yaptığını öne sürüyor. Milli Eğitim, Sağlık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıkları ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na da yazılar gönderilerek, bu kişilerin devlet hizmetlerinden yararlanıp yararlanmadığı kontrol edildi. Ancak herhangi bir hizmet kaydına rastlanmadı.

Net Suriyeli Sayısı Ortaya Çıkacak

Kasım ayı itibarıyla güncelleme süresi dolduğunda Türkiye'deki Suriyeli sayısının netleşeceği ve bu rakamın 2 milyon 900 binin altında kalmasının beklendiği ifade edildi. Mevcut kayıtlara göre Türkiye'de yaklaşık 3 milyon 100 bin Suriyeli bulunuyor.

Ayrıca, 2024 yılında Suriyelilerin ülkelerine dönüşlerinde artış olduğu gözlemlendi. Aylık ortalama 11 bin Suriyelinin Türkiye'nin Suriye'deki güvenlik bölgelerine döndüğü belirtilirken, 2016'dan bu yana ülkesine dönenlerin sayısının 720 bine ulaştığı kaydedildi.