Güncel

Tarım Bakanlığı'ndan Gıda Güvenliği İçin Peynir Tebliği! Satın Alırken Bunlara Dikkat Edin

Tarım ve Orman Bakanlığı, eritme peynirlerin geleneksel peynirleri çağrıştırarak tüketiciyi yanıltmasını önlemek ve gıda güvenliğini sağlamak amacıyla yeni bir Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği taslağı hazırladı.

Abone Ol

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda güvenliğini sağlamak ve haksız rekabeti önlemek amacıyla yeni bir Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği hazırladı. 

Bu çalışma henüz taslak aşamasında bulunuyor. 

Yeni tebliğe göre eritme peynirlerin, tulum, örgü, çeçil, dil, tel, kaşar ve Abaza gibi geleneksel ve yöresel peynirleri çağrıştıracak ve tüketiciyi yanıltacak şekilde üretilip piyasaya sürülmesi yasaklanacak. Eritme peynirinin etiketinde en az 3 milimetre büyüklüğünde karakterlerle gıda adı belirtilecek. Çeşnili peynirlerde ise toplam çeşni oranı yüzde 6 olarak uygulanacak.

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Başkanı İsa Coşkun, mevcut Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği’nin 8 Şubat 2015’te Resmi Gazete’de yayımlandığını hatırlatarak, bakanlığın bu tebliği güncelleyerek gıda güvenliğini temin etmeyi, tüketiciyi yanıltmayı ve haksız rekabeti önlemeyi amaçladığını belirtti.

Coşkun, özellikle peynirde çok fazla taklit ve tağşiş yapıldığını, bu durumun mevzuata uyumlu üretim yapan firmalar için haksız rekabet oluşturduğunu ve halk sağlığını olumsuz etkilediğini vurguladı. Taklit ve tağşişi engellemenin yolunun etkin denetimden geçtiğini belirten Coşkun, en son teknolojik cihazlar ve yeni analiz yöntemlerinin kullanılması gerektiğini söyledi.

SETBİR olarak 2022’de bakanlığa peynirde taklit ve tağşişin önlenmesi, tuz oranının önemi ve eritme peynirinin diğer peynirlerle aynı kategoride olmaması gerektiğini bildirdiklerini ifade eden Coşkun, yeni tebliğle eritme peynirinin, geleneksel ve yöresel peynirleri çağrıştıracak şekilde üretilip piyasaya sürülmesinin yasaklanacağını belirtti. Ürün etiketinde eritme peyniri ifadesinin daha büyük yazılacağını ekledi.

Çeşnili peynirlerde taklit ve tağşişin çok yapıldığını vurgulayan Coşkun, çeşni oranına tebliğle sınırlama getirileceğini, sert kabuklu meyveler, yağlı tohumlar ve tahıl gibi bileşenlerin ezme veya püre şeklinde kullanılmasının yasaklanacağını anlattı. Ayrıca, eritme peynirlerinde kullanım amacına ilişkin ifadelerin gıdanın adının yerine kullanılmasının engelleneceğini aktardı. 

Sonuç olarak, yeni tebliğle gıda güvenliğinin sağlanacağını ve haksız rekabetin önüne geçileceğini düşündüklerini ifade etti.