Tarım ve Orman Bakanlığı, 1 Ekim itibarıyla taklit ve tağşiş ürün üreten firmaların isimlerini kamuoyuyla paylaşma kararı almıştı. Bu kapsamda her gün bakanlığın internet sitesinde güncellenen listelerle taklit ve tağşiş yapan firmalar açıklanırken, özellikle ünlü bir köftecinin ürünlerinde domuz eti tespit edildiği iddiası gündeme damga vurdu. Ancak söz konusu köftecinin ifşa listesinde yer almaması dikkat çekti ve tartışmaları alevlendirdi.

Bakanlık Sessizliğini Bozdu

Sosyal medyada tartışmaların büyümesi üzerine gözler Tarım ve Orman Bakanlığı'na çevrildi. Bakanlık, kamuoyunun merakla beklediği açıklamayı yaparak sürece açıklık getirdi.

"Kamu Sağlığını Korumak Bakanlığımızın Temel Görevidir"

Bakanlık, gıda güvenliğini sağlama sorumluluğunun Anayasa ve yasalar gereği kendilerine ait olduğunu belirterek, hem tüketicilerin hem de üreticilerin haklarını koruma konusunda kararlı olduklarını vurguladı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Gıda güvenilirliğini sağlamak ve kamu sağlığını korumak, Anayasa ve kanunlarımızın Bakanlığımıza verdiği temel bir görevdir. Bu kapsamda Bakanlığımız, hem tüketicimizin hem de üreticimizin hak ve menfaatlerini korumakla mükelleftir."

Tekirdağ'da facia: 2 doktor öldü 2 doktor yaralandı! Tekirdağ'da facia: 2 doktor öldü 2 doktor yaralandı!

"Teknik Süreç Tamamlandıktan Sonra Yayınlanıyor"

Bakanlık, gıda denetimlerinin sonuçlarının, teknik süreç tamamlandıktan sonra kamuoyuna açıklandığını ifade etti. Denetimlerde tespit edilen her türlü uygunsuzluğun ardından gerekli yaptırımların uygulandığını belirten bakanlık, insan sağlığını tehdit eden durumlarda ise suç duyurusunda bulunulduğunu vurguladı.

"Yargı Kararları Bağlayıcıdır"

Bakanlık açıklamasında, Anayasa’nın 125. maddesi gereği, idari işlemlerin yargı denetimine tabi olduğunu ve yargı kararlarının bağlayıcı olduğunun altını çizdi.

Son olarak, Bakanlık, kamu sağlığını koruma konusundaki görev ve yetkilerini kararlılıkla sürdürmeye devam edeceklerini belirtti.