Güncel

TCMB Başkan Yardımcısı Akçay: Faiz İndirimi Gündemde Değil

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, faiz indiriminin şu anda gündemde olmadığını ve sıkı para politikasının devam edeceğini açıkladı. Reuters ile yaptığı söyleşide Akçay, para politikasındaki sıkı duruşun "sabır ve kararlılıkla" sürdürüleceğini vurguladı.

Abone Ol

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, faiz indiriminin şu anda gündemde olmadığını ve sıkı para politikasının devam edeceğini açıkladı. Reuters ile yaptığı söyleşide Akçay, para politikasındaki sıkı duruşun "sabır ve kararlılıkla" sürdürüleceğini vurguladı.

Faiz İndirimi ve Enflasyon

Akçay, faiz indirimi için aylık enflasyonun ana eğiliminde kalıcı bir düşüş gözlenmesi gerektiğini belirtti. Bu durum gerçekleşmeden faiz indiriminin gündeme gelmeyeceğini söyledi. Para politikasında gevşeme döngüsünün değerlendirilmesi için enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş olması gerektiğinin altını çizdi.

Sıkı Para Politikası ve Ekonomik Yavaşlama

Akçay, sıkı para politikasının erken gevşetilmesinin enflasyon riskini artırabileceği gibi gereksiz yere uzatılmasının da ekonomik durgunluğa yol açabileceğini ifade etti. Türkiye'deki mevcut koşullar nedeniyle faiz indiriminin şu anda gündemde olmadığını belirtti. Sıkı duruşun aylık enflasyon, enflasyon beklentileri ve iç talep dengelenmesinde kalıcı iyileşmeler sağlanana kadar devam edeceğini söyledi.

Hanehalkı ve Enflasyon Beklentileri

Hanehalkının enflasyon beklentileri konusunda daha karamsar olduğunu belirten Akçay, piyasa katılımcılarının beklentilerinin Merkez Bankası'nın öngörülerine daha yakın olduğunu söyledi. Hanehalkının ise manşet enflasyonda belirgin bir düşüş görmeden karamsar kalmayı tercih ettiğini ifade etti.

Firmaların Rolü ve Ekonomik Yavaşlama

Firmaların enflasyon beklentilerinin fiyatlama ve bütçe süreçlerinde önemli olduğunu belirten Akçay, firmaların Merkez Bankası tahminlerini daha çok gösterge olarak kullanmalarının enflasyon hedeflerine ulaşmanın maliyetini azaltacağını söyledi.

Temmuz Ayı Enflasyon Beklentisi

Akçay, temmuz ayında piyasa katılımcıları tarafından beklenen enflasyondan daha yüksek bir gerçekleşme olabileceğini belirtti. TCMB'nin temmuz ayı TÜFE beklentisi %2,77 seviyesinde, ancak bazı ekonomistler bu ay TÜFE'nin %3,5-%4 arasında olabileceğini öngörüyorlar.

Rezervler ve TL Mevduata Talep

Akçay, rezervlerdeki iyileşme ve TL mevduata artan talebin, kur korumalı mevduattan çıkışı hızlandırma konusunda güven artırdığını belirtti. Merkez Bankası'nın rezerv biriktirme sürecinin yabancı girişlerinin güçlü olduğu bir ortamda düz bir çizgide ilerlemediğini ifade etti.

Kredi Kısıtları ve Makroihtiyati Tedbirler

Akçay, kredi büyümesi kısıtlarının aşırı kredi büyümesi önünde sigorta işlevi gördüğünü ve temel politika aracının politika faizi olduğunu belirtti. Makroihtiyati tedbirlerin ise anlık etki avantajı sunduğunu söyledi.