Ticaret Bakanı Ömer Bolat, posta veya hızlı kargoyla gelen eşyaların kıymet bedelinin 30 avro olarak belirlenmesi hakkında açıklamalarda bulundu. Bolat, bu düzenlemenin belirli bir firma, şahıs ya da ülkeye yönelik olmadığını, genel bir ithalat düzenlemesi olduğunu belirtti.
İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenen Avrupa'nın en büyük hazır giyim etkinliği olan İstanbul Hazır Giyim ve Moda Fuarı'nın 6'ncısının açılışına katılan Bolat, sosyal medya platformu Instagram'a erişim engelinin e-ticareti etkilediğine dair bir soruya, Instagram'dan yapılan ticaretin e-ticaret kanununun kapsamına girmediğini ifade etti.
Bolat, ihracattaki son gelişmelere dair bir soruyu yanıtlarken, son bir yılda mal ihracatının 8,8 milyar dolar, hizmet ihracatının ise 17,5 milyar dolar arttığını söyledi. İhracatın ve ekonomik büyümenin ülke ekonomisini olumlu yönde etkilediğini belirten Bolat, işsizlik oranının yüzde 8,4'e düştüğünü vurguladı.
Hazır giyim ve tekstil ihracatındaki düşüşe ilişkin bir soruya ise, Temmuz ayında ihracatın yüzde 7,5 arttığını ve Avrupa'nın etkisinin gözlemlendiğini belirtti. Bolat, Avrupa'daki ekonomik durgunluğun talebi azalttığını ancak fuardaki hareketliliğin Avrupa'dan gelen alım heyetlerini gösterdiğini ve faiz indirimlerinin talebi artıracağını söyledi.
Son olarak, yurt dışından gelen ticari olmayan eşyaların değerinin 150 avrodan 30 avroya düşürülmesi konusundaki düzenlemeye değinen Bolat, bunun belirli bir firmaya yönelik değil, genel bir ithalat düzenlemesi olduğunu ifade etti. Küçük esnaf ve tüketicilerden gelen şikayetlerin ardından bu değişikliğin yapıldığını ve amacın ülke ekonomisini korumak olduğunu belirtti.