Kayıt dışı üretimde kullanılabilen ve halk sağlığını tehdit edebilecek potansiyele sahip 23 yeni kimyasalın ithalatının kontrol altına alındığına dair bir vurgu yapıldı. Beşeri tıbbi ürünlere yönelik radyoaktif kimyasal elementler ve izotoplarla ilgili denetim kapsamı genişletilirken, tarım ve orman ürünleri ile ilgili ithalat denetimine dair ayrıntılı düzenlemeler de içeren tebliğlerin yer aldığı belirtildi.
Öte yandan, çevre, güvenlik ve sağlık açısından önem taşıyan kimyasalların, katı yakıtların ve metal hurdaların ithalatında uygunluk denetimine yönelik usul ve esaslar düzenlenirken, sanayinin ham madde ihtiyaçlarına yönelik olarak ithalatı kontrole tabi atıklar arasına baskı devre kartları eklenmiş durumda.
Uluslararası sözleşmeler doğrultusunda sera gazlarının kullanımının azaltılması amacıyla ithalatta yapılacak denetimler ve kota tahsisine ilişkin hükümlerin yeniden düzenlendiği belirtilirken, çeşitli ürün gruplarına yönelik ithalat denetim tebliğlerinin yanı sıra anne ve bebek ürünlerinden tekstil ürünlerine, ağır iş makinelerinden tıbbi cihazlara kadar geniş bir yelpazede düzenlemelerin bulunduğu ifade edildi.
Ayrıca, Avrupa Komisyonu'na bildirilen onaylanmış kuruluşlar ve uygunluk değerlendirme kuruluşlarına dair tebliğle sistemin tutarlılığının ve yeknesaklığının sağlanmasına yönelik usul ve esaslar belirlendiği kaydedildi. Bu önemli değişikliklerin yanı sıra, ürün güvenliği ve teknik düzenlemeler kanunu kapsamında idari para cezalarının yüzde 58,46 oranında artırıldığına dair bilgi de verildi. Bu çerçevede, söz konusu kanuna aykırı hareket edenlerin ödeyeceği idari para cezaları 33 bin 679 lira ile 2 milyon 405 bin 665 lira arasında değişecek.
Yapılan düzenlemelerin 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe gireceği belirtilerek, ticaret ve ithalat süreçlerine önemli etkileri olması bekleniyor.