Temmuz ayında sigaraya yapılan zamların ardından, ağustos ayında bir zam daha yapılması bekleniyor. Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, zam miktarının 4-5 lira civarında olacağını açıkladı.
 

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), geçtiğimiz ay altı aylık üretici enflasyonu verilerini açıklamasının ardından, alkollü içki ve sigaraya yansıtılan ÖTV miktarı artırılmıştı. Vergi miktarının artırılması üzerine, sigara ve alkol grupları da fiyat listelerini art arda güncellemişti.

Sigara-3

Zam Eksik Yapıldı

Zam miktarının firmalar arasındaki rekabet nedeniyle eksik olarak yansıtıldığını belirten Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, ağustos ayında bir zam daha beklediklerini açıkladı.

Açılış Töreninde Giyilen Kıyafetler Gündem Olmuştu! Olimpiyat Komitesi Açıklama Yaptı Açılış Töreninde Giyilen Kıyafetler Gündem Olmuştu! Olimpiyat Komitesi Açıklama Yaptı

Tele1.com.tr’den Egehan Erkün‘e konuşan Dündar, temmuz ayında gelen zamların 8-9 lira civarında olması gerektiğini, ancak Philip Morris grubunun fiyat listesini daha az miktarda zamla güncellemesi nedeniyle diğer grupların da zammın geri kalan kısmını ertelediğini belirtti.

"Uyuzluk Olsun Diye Ucuz Açıkladılar"

Zammın ertelenmesi sebebiyle tekel bayi işletmecilerinin zor durumda kaldığını belirten Dündar, "Ortalama 4-5 TL zam gelecek. Ağustosun ilk iki haftası içinde gelecek. Firmalar henüz hazırlıklarını bitirmediler. Normalde ilk yapılan 8-9 TL’lik zamlar vardı, asıl yapılması gereken zam miktarı oydu. JTI, daha önce açıkladı fiyatları. Marlboro da sektörün lideri, uyuzluk olsun diye düşük açıkladı fiyatları. Normalde ilk yapılan zam ÖTV oranında yapılacak zamdı. Zaten bu zammın 1 ay içinde gelmesini bekliyorduk. Bize iki kere iş yaptırmış olacaklar. Fiyatları değiştirdik, bir daha değiştireceğiz, etiket güncellemesi ile uğraşacağız" ifadelerini kullandı.

"Müşteri Sigara Sakladığımızı Sanıyor"

Zam haberleri sonrası talep arttığı için stokların tükendiğini söyleyen Dündar, "Bu durumda zorluk yaşayan biziz. Firmalar kısıtlama yapıyor. Vatandaş da doğal olarak geldiğinde fazla sigara almak istiyor, karton olarak satın almak istiyor. Bu sefer elimizdeki mal yoka düşüyor. Müşteri 'rafta sigara yok' diyor. İyi de bitiyor yani. Hem stoğumuzu koruyamıyoruz, hem de müşteriyle karşı karşı kalıyor. Müşteri sigarayı sakladığımızı sanıyor ama talep arttığı için elimizdeki stok tükeniyor. Firmalara, küçük esnafları müşteriyle karşı karşıya bırakmaması için çağrı yapıyoruz" diye konuştu.