Güncel

Torba yasa gündemde: Emeklilikte sistem değişiyor, Kademeli emeklilik yolda!

EYT kapsamında binlerce kişi emekli oldu. Çalışmanın ardından EYT'yi kaçıranlar kademeli emekli olmak isterken Bağ-Kur'lular prim günlerinin SSK çalışanlarıyla eşit olmasını bekliyordu. Ev kadınları ise emekli olup olmayacaklarını araştırıyor. Ev hanımlarına emeklilik fırsatı doğacak. Çalışmanın detayları kesinleşiyor. EYT'den faydalanmayanlara ise kademeli emeklilik söz konusu. İşte detaylar..

Abone Ol

Bağ-Kur prim gün sayısı 9000 günden 7200 güne indirilerek SSK ile aynı olacak. Burada 1800 günlük prim avatajı ilgili sigortalıya 5 yıl erken emeklilik mkanı sunulacak. Diğer yandan ev hanımlarına emeklilik hakkında çalışmalarda yapılacak.


Ev hanımlarının emekli olabilmesini sağlamak için yeni düzenlemeler söz konusu. Aile Koruma Kalkanı Programı kapsmaında ev hanımlarının emekliliği daha kolay bir hale gelecek. Diğer bir yandan bir başka dikkat çeken düzenleme ise esnafa erken emeklilik. Burada da 9 bin prim gün sayısı 7 bin 200 güne inecek. Peki düzenlemeler ne zaman yasalaşacak?


PRİM GÜN SAYISI DA DÜŞÜYOR
Ev hanımları da emeklilik hakkı doğacak, Torba yasadaki düzenlemeye göre; isteğe bağlı sigortada yeni bir sistem kurulacak. Ev hanımlarının ödeyeceği primlerin 3'te l'ine devlet desteği verilecek. Böylece çalışmayan ev hanımları da kendileri için sigorta yaptırıp emekli hayatına geçebilecekler. Farklı konularda düzenlemelerin bir arada olacağı torba yasa gündemde. Bu düzenlemeler içerisinde değerlendirilmesi beklenen 'ev kadınlarına emeklilik düzenlemesi' içinde çalışmalar sürüyor.



Çalışmaya göre, ev hanımlarına yönelik 3'te 1 prim desteği devlet tarafından ödenecek. Özetle, isteğe bağlı sigorta 9 bin prim günü ödenmesi bağlı. Yeni düzenleme ile bu 9 bin günün 3 bin gününü devletin ödeyeceği bir çalışma olarak karşımıza çıkıyor.

1. KADEMEDEKİ TÜM MEMURLAR 
Ayrıca,  söz konusu torba yasada daha önce uygulanan 3600 ek gösterge düzenlemesinden l'inci kademeye çıkan tüm memurların yararlanması için çalışmalara yürütülecek. Önceki 3600 ek gösterge düzenlemesinden polis, öğretmen, hemşire ve din görevlileri faydalanmıştı.

EYT'YE KADEMELİ EMEKLİLİK FIRSATI
Torba kanunda ayrıca EYT düzenlemesinden 8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında çalışmaya başlayanların da kademeli emeklilikten yararlanmasını içeren çalışma yer alacak.

PRİM DÜZENLENMESİ
Kamuoyunda istenen prim eşitlemesi de yine torba kanunda olacak düzenlemeler arasında. Buna göre SSK ile BağKur prim eşitlemesiyle küçük esnafın prim ödeme gün sayısı indirilecek, Bağ-Kurlıüann prim şartı 9 bin günden 7 bin 200 güne inecek. Böylece 1.800 gün kazanan Bağ-Kur'lular 5 yıl daha az prim ödeyebilecek. Bu düzenleme kapsamına göre EYT'lileri de yakından etkileyecek.

Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz önemli açıklamalar yaptı. Yılmaz emeklilikte prim ve yaş detayı hakkında konuştu.

Yılmaz şunları aktardı:

“Ev hanımlarının emekliliği şu andaki yasalarımız doğrultusunda da yapılabilmektedir. Ama burada ilgili düzenleme gerçekleşirse en önemli faktörler prim ödemesinin üçte birinin yeni kurulan Aile ve Gençlik Bankası tarafından karşılanması ve çocuk sayısına göre emeklilik prim günü ve yaşının esnetilmesi diyebiliriz.

Özellikle küçük esnafın Bağkur prim gününün 9000 günden 7200 güne düşürülmesi söz konusu olacak. Bu sayede küçük esnaf 1800 gün erken emekli olması ve de 60 aya varan Bağkur primi ödemesinden de kurtulmuş olacaklar. İlgili düzenlemelerin bu yıl sonuna kadar olgunlaşıp torba yasa dahilinde Meclis’e sunulacağı kanaatindeyim."

EV HANIMLARINA EMEKLİLİKTE DEVLET YARDIMI NE OLACAK? 
"Brüt asgari ücretin %32’si üzerinden primler kesilmektedir. Ama ben daha yüksek prim ödeyip emekli maaşım da bunun üzerinden yüksek olsun derseniz 7,5 kata kadar artırma hakkınız mevcuttur. Buradaki primin üçte biri de Aile ve Gençlik Bankası tarafından karşılanacağını söyleyebiliriz.

Rakamsal ifade edecek olursak; Asgari ücret 20.002,50 TL brüt rakamının %32’si üzerinden prim kesintisi olursa 6.400,80 TL yapmaktadır. Bunun 2.133,60 TL hazine desteği düşüldükten sonrasında 4.267,20 TL ödemesi çıkacaktır. Bunu aylık bazda değerlendirmek gerekmektedir.


Ben yüksek prim ödeyim maaşım yüksek olsun diyorsanız en üst tavan rakam ise 48.006 TL’lik primdir. Bunun 16.002 TL kısmını devlet karşılayacak, burada ev hanımları 32.004 TL ödeme yapacaklardır."

EMEKLİLİKTE YAŞ ŞARTI ARANACAK MI? 
"Burada ev hanımlarının sigortalılığı isteğe bağlı sigortalılık türü olan Bağkur statüsü üzerinden değerlendirilmektedir. İlk sigorta başlangıcı çok ehemmiyetli 5510 sayılı yasa 30.04.2008 öncesinde 7200 prim günü, 01.05.2008 sonrası ise 9000 prim gününün tamamlanması ve ayrıca yaş şartı ilk sigorta başlangıcına göre değişiklik arz etmektedir. Mesela ilk sigorta başlangıcınız 08.09.1999 öncesinde ise yaş şartınınız bulunmamaktadır. Ama 1999 yılından sonra ise 58 ile 65 yaş arası değişiklik arz etmektedir."


‘KISMİ EMEKLİLİKTE ŞART 5 BİN 400 GÜN’
"Sosyal güvenlik yasalarımızda yaşınızın ileride olması ve emekli olmak için priminizi tamamlayamadığınız takdirde yasa koyucu burada kolaylık getirmiştir. Hukuksal olarak kısmi emeklilik dediğimiz alternatifinizde mevcuttur. Burada ise 5400 gün üzerinden değerlendirilmektedir.

PRİM VE YAŞ ŞARTI ESNETİLECEK Mİ? 
Evet, ev hanımlarımız özellikle evde çalışmak sureti ile ailemize katkı sağlamaktadır. Sosyal güvenlik yasalarımızda bazı sektörler ağır ve tehlikeli olduğundan dolayı yıpranma payından ötürü fiili hizmet süresi zammı verilmektedir. Mesela madende ve ağır sanayi sektörlerinde çalışanları buna örnek verebiliriz. Burada ev hanımlarının çocuk sayısına göre hem yaş hem de prim süresinde bir esnetme yapılabileceği kanaatindeyim.” şeklinde konuştu.