Tüberkülozla ilişkili ölümler, 2022'de 1,32 milyondan 1,25 milyona düşmesine rağmen, hastalığa yakalanan toplam insan sayısının 2023'te tahmini 10,8 milyona yükselmesi dikkat çekti. WHO’nun raporuna göre, tüberküloz vakalarının %55’i erkek, %33’ü kadın ve %12’si çocuk ve gençlerden oluşuyor.

WHO Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, tüberkülozun bu kadar çok insanı hasta etmesi ve öldürmesinin, hastalığı önlemek ve tedavi etmek için gerekli araçların mevcut olmasına rağmen bir skandal olduğunu belirtti. Küresel sağlık hedefleri konusunda kaydedilen ilerlemenin yetersiz olduğu vurgulandı. Özellikle, hastalık yükünün %98’inin düştüğü ve orta gelirli ülkeler önemli finansman sıkıntılarıyla karşı karşıya olduğu kaydedildi.

Raporda, 2023 yılı itibarıyla tahmini yeni tüberküloz vaka sayısı ile bildirilen vaka sayısı arasındaki farkın, COVID-19 pandemisi dönemindeki yaklaşık 4 milyon seviyesinden 2,7 milyona düştüğü belirtildi. WHO, hastalığın çoklu ilaca dirençli formunun halen bir halk sağlığı krizi olmaya devam ettiğini vurguladı.

Tüberküloz belirtileri ve yayılma yolu

Tüberküloz, öksürük, hapşırık veya tükürük yoluyla havadan bulaşabilen bir virüs olup, belirtileri çoğu zaman soğuk algınlığı ile karıştırılabiliyor. WHO'ya göre, tüberküloz hastalarında sıklıkla görülen belirtiler arasında öksürük, göğüs ağrısı, yorgunluk, kilo kaybı, halsizlik, ateş ve gece terlemeleri yer alıyor. Ayrıca hastalığın etkilediği organlara göre belirtiler değişiklik gösterirken, tüberküloz akciğerlerin yanı sıra böbrekler, omurga, cilt ve beyin gibi diğer organları da etkileyebiliyor.

WHO, tüberkülozun önlenmesi ve tedavisi konusunda acil önlemler alınması gerektiğini belirterek, tüberkülozla mücadelenin güçlendirilmesi için uluslararası iş birliğinin önemini vurguladı.

Son seçim anketinde sürpriz sonuç: Mansur Yavaş mı, Recep Tayyip Erdoğan mı? Son seçim anketinde sürpriz sonuç: Mansur Yavaş mı, Recep Tayyip Erdoğan mı?