Güncel

TÜİK İlk Kez Açıkladı! 'Mevsim Etkilerinden Arındırılmış Enflasyon'

TÜİK, mevsim etkilerinden arındırılmış enflasyon verilerini ilk kez açıklayarak, Eylül ayında TÜFE'nin aylıksal bazda arttığını bildirdi

Abone Ol

TÜİK, mevsim etkilerinden arındırılmış enflasyon verilerini ilk kez yayımladı. Bu verilere göre, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Eylül ayında aylık bazda %2,80 artış gösterdi. Önceki ayın verisi ise %2,83 olarak belirlendi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıklamasına göre, mevsimsel etkilerden arındırılmış enerji, gıda, alkolsüz içecekler, alkollü içkiler, tütün ürünleri ve altın hariç TÜFE (C Endeksi) Eylül'de aylık %2,96 artış yaşadı. Bu oran, Ağustos ayında %2,78 olarak kaydedilmişti.

Ağustos ayında %2,71 olarak açıklanan mevsimsel etkilerden arındırılmış işlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE (B Endeksi) Eylül'de %2,71 artış gösterdi.

Eylül ayı enflasyonu ise %2,97 olarak gerçekleşti. TÜİK, eylül ayı enflasyon verilerini dün açıkladı; buna göre, tüketici fiyat endeksi eylülde aylık %2,97 ve yıllık %49,38 artış gösterdi. Piyasa beklentileri ise eylülde TÜFE'nin %2,09 artması ve yıllık enflasyonun %48,11 olması yönündeydi.