Güncel

Tüpraş, ABD 1 Milyon Euro İle Yeşil Enerjiye Koşuyor

Tüpraş'ın Fuel-Up biyoyakıt projesi, Avrupa Birliği'nden elde ettiği 1 milyon euro fonla dikkat çekiyor. Bu proje, havacılık ve deniz taşımacılığında kullanılacak biyoyakıtların üretimini hedefleyerek farklı hammadde kaynaklarından yararlanmayı amaçlıyor. Tüpraş, 2050 yılı Stratejik Dönüşüm Planı kapsamında hayata geçirdiği sürdürülebilir iş modelleri ve yenilikçi projelerle başarılarını pekiştiriyor.

Abone Ol

Fuel-Up projesinde, yüzde 100 biyojenik (fosil olmayan) ormancılık kalıntılarından elde edilen piroliz yağları kullanılarak çevreci havacılık ve denizcilik yakıtları demo ölçekte üretilecek. Projeye Avrupa Komisyonu'ndan sağlanan 1 milyon euro fon, 118 proje ve 1972 kurum arasında ön plana çıkan Tüpraş'ı, fon almaya hak kazanan 2 Türk kuruluşundan biri yapıyor.

u dört yıl sürecek projenin toplam bütçesi 9 milyon euro olarak belirlenirken, Tüpraş'ın çalışmalarına destek sağlamak üzere ayrılan 1,5 milyon euro'nun yüzde 70'i Avrupa Komisyonu tarafından karşılanacak.

Tüpraş, aynı zamanda sürdürülebilir havacılık yakıtı üretme hedefine odaklanarak, UOP Ecofining teknolojisinin kullanımı için Honeywell ile 2022 yılının ikinci yarısında lisans anlaşması imzaladı.

Bu stratejik hamle, şirketin 2030'da 400 bin ton biyoyakıt hammadde işleme ve 2035 sonrasında ise SAF üretim kapasitesini üç katına çıkarma hedefiyle uyumlu. Türkiye'nin en büyük SAF tedarikçisi olma hedefine yönelik olarak, Tüpraş alternatif hammaddelere dayalı, gelişmekte olan teknolojilere yönelik Ar-Ge çalışmalarını sürdürüyor.

Fuel-Up projesi ayrıca, Türkiye'nin erişilebilir ancak henüz yaygın olarak kullanılmayan biyokütle kaynakları olan ormancılık ve tarım atıklarını kullanarak düşük emisyonlu ve yüksek katma değerli yakıtların üretimini araştıracak.

Tüpraş'ın bu projede geliştireceği çözümlerle çevresel regülasyonlara uygun, karbon ayak izi düşük yakıtların rafinerilere adapte edilmesi hedefleniyor. Bu, uzun vadede bitkisel ve hayvansal atık yağlara olan bağımlılığın azaltılması konusunda önemli bir sorumluluk üstlenmeyi amaçlıyor.

Fuel-Up projesinin diğer bir önemli ayağı ise, ormancılık ve tarım faaliyetlerinin kalıntılarından elde edilen yağların yüksek oksijen içeriği ve aşındırıcı etkileri nedeniyle rafinerilerde doğrudan işlenememesi sorununu çözmeye odaklanıyor.

Bu konuda ortaklarla yürütülecek katalizör geliştirme faaliyetleri, Tüpraş'ın rafinaj tecrübesiyle birleşerek bu kısıtlamaları ortadan kaldıracak bir çözüm sunmayı amaçlıyor.Tüpraş, Fuel-Up projesiyle sadece yakıt üretimine odaklanmıyor; aynı zamanda 2050 Stratejik Dönüşüm Planı hedefleri doğrultusunda Ar-Ge çalışmalarında alternatif biyo hammaddelerin sürdürülebilir yakıtlara dönüşümünde önemli bir rol oynamayı planlıyor.

Proje kapsamında geliştirilecek yöntemlerin ticarileşme öncesi seviyede geçerliliği test edilerek, sürdürülebilir havacılık yakıtı, denizcilik dizeli ve nafta üretimi gerçekleştirilecek. Bu süreçte, üretilen yakıtların kalite değerlendirmesi yapılacak ve yeni üretim yönteminin standardizasyonu için temeller atılacak.