Açlık Sınırı 20 Bin TL'ye Dayandı Açlık Sınırı 20 Bin TL'ye Dayandı

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Eylül 2024 itibarıyla 4 kişilik bir ailenin açlık sınırını 19 bin 830 lira, yoksulluk sınırını ise 64 bin 595 lira olarak belirledi.

TÜRK-İŞ, çalışanların yaşam standartlarını incelemek ve temel gıda maddelerindeki fiyat değişikliklerinin aile bütçesine etkilerini analiz etmek amacıyla her ay gerçekleştirdiği "Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması"nın sonuçlarını açıkladı. Bu araştırmaya göre, Eylül ayında 4 kişilik bir ailenin sağlıklı ve yeterli bir beslenme için harcaması gereken gıda tutarı, yani açlık sınırı 19 bin 830 lira olarak hesaplandı.

Yoksulluk sınırı ise, gıda, giyim, konut, ulaşım, eğitim ve sağlık gibi temel ihtiyaçlar için gereken toplam harcama tutarını yansıtarak 64 bin 595 lira oldu. Araştırmaya göre, bekar bir çalışanın yaşama maliyeti aylık 25 bin 706 lira olarak belirlendi.

Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda harcamasında bir önceki aya göre yüzde 2,90 oranında artış gözlemlendi. Son 12 ayda bu harcamalarındaki artış oranı ise yüzde 48,72 olarak kaydedilirken, yıllık ortalama artış yüzde 71,23’e ulaştı.

Eylül ayı itibarıyla süt, yoğurt ve peynir gibi süt ürünlerinde fiyat değişikliği görülmedi. Et fiyatları ise, tavuk ürünleri hariç, genel olarak düştü; dana etinin kilogram fiyatı 26 lira, kuzu etinin kilogram fiyatı ise 12 lira azaldı. Tezgahlarda bulunan palamut, hamsi, levrek ve çupranın kilogram fiyatları ise 150 ile 450 lira arasında değişiklik gösterdi.

Patates ve kuru soğan fiyatlarında herhangi bir değişim olmazken, meyve fiyatlarında ortalama 3 lira, sebze fiyatlarında ise 10 lira artış yaşandı. Pirinç, bulgur, makarna ve irmik fiyatlarında bir değişim gözlemlenmedi. Un fiyatlarında bazı marketlerde artışlar tespit edilmesine rağmen ortalamada fiyatlar sabit kaldı.

Ayçiçek yağının kilogram fiyatı 5 lira artarken, diğer ürünlerde (zeytinyağı, tereyağı ve margarin) fiyatlar değişmedi. Yeşil zeytinin kilogram fiyatı 7 lira artarken, siyah zeytinin kilogram fiyatı ise 4lira düştü.