Türk Dermatoloji Derneği Veneroloji Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Osman Köse, Türkiye'de AIDS vakaları son altı yılda dört kat  yükselmesine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Köse, AIDS, HIV aracılığıyla bulaştığını ve kişinin bağışıklık sistemini zayıflattığını dile getirdi.Bu durumun da, kişiyi çeşitli enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale getirdiğini söyledi.

AIDS Bulaş Yolları ve Korunma Önlemleri

MEB’den e-Okul Sistemine Yurt Dışına Çıkan Öğrenciler İçin Yeni Düzenleme MEB’den e-Okul Sistemine Yurt Dışına Çıkan Öğrenciler İçin Yeni Düzenleme

AIDS, genellikle korunmasız ve riskli cinsel ilişki yoluyla yayılıyor. Çok eşlilik, en önemli risk faktörlerinden biri olarak göze çarpıyor. Korunma yöntemleri arasında kondom kullanımı önemli bir yer tutuyor. Bunun yanı sıra, AIDS virüs bulaşmış enjektörler, kan nakli veya anneden bebeğe doğum sırasında da bulaşabiliyor. Prof. Dr. Köse, AIDS'in dokunmak, sarılmak veya tokalaşmakla bulaşmadığının özellikle belirtti.

AIDS Belirtileri ve Cilt Hastalıkları

HIV virüsü vücuda girdikten sonra ateş, iştahsızlık, kilo kaybı ve deri hastalıkları gibi belirtiler gösteriyor. Özellikle cinsel yolla bulaşan diğer hastalıklara sahip olan ve çok eşli cinsel yaşam süren bireylerde AIDS bulaşma riski yüksek.

Dünya Genelinde AIDS Durumu

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı (UNAIDS) verilerine göre, dünya genelinde 39 milyon insan HIV virüsü ile yaşamakta. Yeni tedavi yöntemleriyle birlikte, AIDS artış hızının yavaşladığı ve yaşam sürelerinin uzadığı gözlemleniyor.

Türkiye'de AIDS'in Geleceği

Türkiye'de eğer önlemler artırılmazsa, 2030 yılında AIDS olgularının yüzde 113 oranında artarak 75 bin, 2040 yılında ise 375 bin civarına ulaşması bekleniyor. 2021 yılı sonu itibariyle ülkede 32 bin 376 kişinin HIV virüsü ile yaşadığı belirtiliyor.