Asgari ücret zammında kulisler hareketlendi! İşte hükümetin konuştuğu ihtimaller Asgari ücret zammında kulisler hareketlendi! İşte hükümetin konuştuğu ihtimaller

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global'in Türkiye'nin kredi notunu yükseltmesi bekleniyor.

Foreks Haber'in 17 ekonomistle yaptığı ankete göre, S&P Global’in 1 Kasım 2024 tarihinde gerçekleştirmesi planlanan değerlendirmesinde, Türkiye’nin kredi notunun bir basamak artırılarak "B+"dan "BB-"ye çıkarılması ve mevcut "pozitif" görünümün "durağan" olarak revize edilmesi öngörülüyor.

Ankete katılan 17 ekonomistin 16’sı kredi notunun artırılacağını belirtirken, 1’i notun sabit kalacağını ifade etti. Ayrıca, görünüm hakkında tahmin yürüten 17 ekonomistten 15’i görünümün "durağan"a geçeceğini tahmin ederken, 2’si mevcut "pozitif" görünümün korunacağına inanıyor.

Ankete katılan danışmanlık ve yatırım şirketleri arasında Pariterium Danışmanlık, OYAK Yatırım, Ahlatcı Yatırım, İş Portföy ve diğerleri yer aldı.

S&P Global, Türkiye’nin görünümünü en son 1 Aralık 2023 tarihinde "durağan"dan "pozitif"e yükseltmiş ve 3 Mayıs 2024 tarihinde kredi notunu "B"den "B+"ya çıkarmıştı. S&P’nin 2024 takviminde Türkiye ile ilgili bir değerlendirme 1 Kasım 2024 Cuma günü planlanıyor. Değerlendirme raporunun açıklanması durumunda, Türkiye saatiyle 00:00'dan sonra duyurulması bekleniyor.

2024 yılında S&P Global Türkiye’nin kredi notunu bir kez artırırken, Fitch 8 Mart ve 7 Eylül 2024 tarihlerinde notu "B"den "BB-"ye iki ayrı kademe yükseltmişti. Moody's ise 19 Temmuz’da Türkiye'nin kredi notunu iki kademe artırarak B3'ten B1’e çıkarmıştı.