TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, PISA sonuçlarının sadece puanlar ve sıralamalarla değil, eğitim sisteminin tüm bileşenlerini ve sosyoekonomik koşulları içeren geniş bir perspektifle değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
Eğitimde yapılan değişikliklere değinen Turan, erken yaşlardan itibaren ezberci değil analitik düşünceye dayalı, nitelikli ve kapsayıcı bir eğitim sunulması gerektiğini vurgulayarak, "Yeni nesilleri bilişsel, sosyal ve dijital becerilere sahip, yabancı dile hâkim, yaratıcı, eleştirel ve disiplinler arası düşünebilen, hayat boyu öğrenme becerisine sahip, farklılıklara ve doğaya duyarlı bireyler olarak hayata hazırlamalıyız." dedi.
Turan, iş dünyasının nitelikli çalışan bulma zorluğuna dikkat çekerek, 15 yaş grubuna odaklanan PISA sonuçlarını, gelecekteki işgücünün niteliğine dair önemli bir işaret olarak değerlendirdi. Ayrıca, pandemi döneminin etkilerini gösteren 2022 PISA sonuçlarında dünya genelinde skorlarda aşağı yönlü bir değişim gözlemlenirken, Türkiye'nin son 10 yılda ölçülen alanlardan ikisinde iyileşme gösteren az sayıdaki ülkeden biri olduğuna dikkat çekti.
OECD İstanbul Merkezi Başkanı Achraf Bouali ise yeşil büyüme ve sürdürülebilir kalkınmanın önemine vurgu yaparak, OECD'nin küresel ortaklıkları teşvik etme kararlılığını belirtti. Bouali, OECD İstanbul Merkezi'nin bölgesel programlar arasında sinerji oluşturmayı amaçladığını ve küresel ilişkiler stratejisinin uygulanmasını kolaylaştırmayı hedeflediğini ifade etti.