Özilhan, güçlü bir piyasa ekonomisinin sağlam hukuk sistemi ve güçlü kurumsal yapı ile şekillendiğine işaret ederken, şeffaflık, hesap verebilirlik, güçler ayrılığı, denge ve denetleme mekanizmalarının etkinliğinin önemine vurgu yaptı.
Konuşmasında, ekonomik kararlarda öngörülebilirliğin, geleceğe güvenle bakmanın anahtarı olduğunu ifade eden Özilhan, güçlü piyasa ekonomilerindeki yönetim sistemi ve karar süreçlerindeki öngörülebilirliğin ekonomik aktörlerin güvenini artırdığını belirtti. Ayrıca, düzenleyici kurumların özerk olması ve atamalarda liyakatin ön planda olması gerektiğine değindi.
Geçmiş dönemdeki ekonomik sorunlara odaklanarak, enflasyonla mücadeledeki önemin altını çizen Özilhan, Merkez Bankası'nın para politikasında sıkılaşma adımları atmasının enflasyon sorununa çözüm sağlayabileceğine olan umudunu paylaştı. Ancak, uzun vadeli ekonomik performansın artırılmasında para politikasının sınırlı etkisi olduğunu ve hukuk sistemine olan güvenin ekonomik başarı için belirleyici olduğunu vurguladı.
Gelecek dönemde odaklanılması gereken alanlara da değinen Özilhan, yapısal reformlar, sanayi politikaları, çevre ve iklim politikaları, istihdam ve eğitim politikalarının öncelikli gündem maddeleri olması gerektiğini belirtti. Son olarak, her işin temelinin üretim ve adil rekabet olduğunu vurgulayarak, ekonominin kayıtlı ve kural bazlı olması, rekabet ortamının düzgün çalışması, yolsuzluk ve kara parayla etkin biçimde mücadele edilmesi gerektiğini ifade etti.