Güncel

Uzman isim uyardı: Bu sıcaklığa aldanmayalım, El Nina geliyor

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, okyanusların aşırı ısınmasına neden olan El Nino'nun etkisinin azaldığını belirterek, "El Nina geliyor, hava soğumaya başlayacak" dedi.

Abone Ol

Meteoroloji 2'nci Bölge Müdürlüğü Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi, hava sıcaklıklarının Ege Bölgesi genelinde artarak mevsim normallerinin üzerine çıkacağını açıkladı. 5 Haziran Çarşamba gününe kadar kıyı kesimlerde sıcaklıkların 1 ila 3 derece, iç kesimlerde ise 4 ila 8 derece üzerinde seyretmesi bekleniyor. İzmir'de 31-35, Aydın'da 36-41, Çanakkale'de 29-35, Balıkesir'de 34-40 ve Manisa'da 35-41 derece arasında sıcaklıklar görülecek.

Sıcaklık artışı tarım için iyi haber

Prof. Dr. Doğan Yaşar, "Bu yıl mayıs ayında havalar biraz serin geçti. Özellikle tarımla uğraşanlar yeteri kadar sıcak olmadığı için şikayetçiydi. Şimdi sıcaklıklar arttı ve bu tarım açısından olumlu bir gelişme" dedi. Yaşar, rekor sıcaklıkların beklenmediğini, ancak Aydın'ın Türkiye'nin en sıcak ikinci ili olarak dikkat çektiğini belirtti.

Sıcakların sağlık üzerindeki etkileri

"Sıcaklardan korkmayacağız" diyen Prof. Dr. Yaşar, sıcaklığın artmasıyla tarım ürünlerinin ve yağışların artacağını, bu durumun tarım için avantajlı olduğunu ifade etti. Ancak, yaşlılar ve tansiyon hastalarının 10.00 ile 17.00 saatleri arasında dışarı çıkmaması gerektiğini, bu saatler dışında işlerini ayarlamaları gerektiğini vurguladı.

El Nino'nun etkisi azalıyor, El Nina geliyor

Prof. Dr. Yaşar, geçen yıl yaşanan 'Süper El Nino'nun etkilerinin hala devam ettiğini, ancak yavaş yavaş sona erdiğini belirtti. "Süper El Nino, okyanusların çok fazla ısınması demek. Deniz suyu yaklaşık 2 derece kadar ısındı ve bu nedenle havalar çok sıcak geçti. Ancak artık etkisini kaybediyor ve yerini 'La Nina'ya bırakacak. Yavaş yavaş hava sıcaklıkları tekrar normale dönecektir" dedi.

Soğuk dönemlere geçiş

Prof. Dr. Yaşar, Dünya Meteoroloji Örgütü'nün geçen yıl yaptığı 'Süper El Nino' uyarısının gerçekleştiğini ve Türkiye'de deniz suyu sıcaklık rekoru kırıldığını hatırlattı. "Bu yıl ise deniz suyu sıcaklıkları daha serin seyrediyor. Çok sıcak dönemlerin sonuna geliyoruz. Büyük olasılıkla 'La Nina' başlayacak ve hava soğuyacak" ifadelerini kullandı.

El Nino'nun yerini El Nina'ya bırakması, Türkiye'nin yeniden mevsim normallerine dönmesini sağlayacak.