Güncel

Vadeli mevduat faizlerinde lüks oran! Paralar katlanacak..

Merkez Bankası’nın faizi yüzde 42.50 oranına arttırmasıyla, mevduat faizlerinde yükseliş sürüyor. 3 aylık vadeli mevduatta faiz düşerken 32 günlük vadeli mevduatta faiz yükselişe geçti. Fazla kredi faizlerden dolayı bankaların faiz geliri azalınca vadeli hesaplardaki faiz yükseliş trendinde kendini geri çekti..

Abone Ol

Pandemi döneminin ardından bütçe kontrolü kavramı daha da önemi hale geldi. İşsiz kalan veya geliri azalan vatandaş yatırımlarını harcayıp bu dönemi atlattı. Pandeminin ardından elinde az da olsa parası olan yatırımlar kazanç sağlama yollarını aradı. Bu aşamada döviz ve altın en çok yatırım yapılan araçlar olarak değerlendirilirken ev ve araba fiyatlarındaki yüksek artış yatırımcının ilgisini bu yöne çevirdi.

Son zamanlarda ise bankaların faiz oranlarını yükseltmesi ile mevduat açık ara en çok seçilen yatırım aracı olarak yerini aldı. Evini, arabasını satan parasını bankaya aktarıp yüksek kazanç elde etmek istiyor.


Merkez Bankası'nın faizi artırması mevduat faizlerine de ivme kazandırıyor. Ancak bankaların faiz gelirlerinin düşüş göstermesi mevduat faizlerindeki yükseliş trendini de ezmeye başladı.

Kredi kullanma imkanı yüksek faizlerden dolayı eskisi kadar yüksek olmayınca gelirleri düşen bankaların da mevduat faizlerin durağanlaştı.



MERKEZ BANKASI FAİZİ YÜZDE 42,50'YE ÇIKARTTI 
Merkez Bankası son açıklamalarıyla politika faizini yüzde 42,50'ye yükseltti. Böylece 32 günlük vadede yıllık faiz yüzde 45 seviyelerinden yüzde 46'ya çıktı.

Faiz yükseltme hızını azaltan ve enflasyonu yakından takibe alan Merkez Bankası bundan sonraki süreçte daha temkinli adımlar atabilir.

BANKALAR YÜZDE 52.50 MEVDUAT FAİZİ SUNDU 
Son incelemler kapsamında bankalar 3 aylık mevduat faizine yüzde 52,50'ye varan faiz sundu. Böylece 100 bin lirası olan birisi 3 aylık vadede 12 bin 468 lira, 500 bin lirası olan 62 bin 343 lira, 1 milyon lirası olan ise 124 bin 687 lira faiz geliri kazanç sağlanacak.

MEVDUATTAKİ PARANIN 650 BİN LİRASI DEVLET KORUMASINDA
Yurt içi şubelerde; resmi kuruluşlar, kredi kuruluşları ve finansal kuruluşlara ait olanlar haricindeki, TL, döviz ve kıymetli maden cinsinden mevduatlar, her bir mevduat bankasında her bir kişi için, 2024 yılında ise 650 bin liraya kadar sigorta kapsamına giriyor.

KÜMÜLATİF GETİRİ YÜZDE 63,77 
3 aylık vadeli mevduatın yıllık kümülatif getirisi yüzde 63,77 oldu. Son açıklanan enflasyon verisi ise yıllık yüzde 64,77'ye çıktı. Böylece 3 aylık vadeli mevduatın kümülatif getirisi reel getirinin altına düştü.

Başka bir ifadeyle 1 milyon lirasını 1 yıl boyunca 3 aylık periyotlarla anapara+faiz yenilemesiyle değerlendiren mudi bir yılın sonunda 1 milyon lirasına yüzde 5 stopaj düştükten sonra 605 bin lira faiz elde edebilecek.

Peki bankaya para yatırırken önemli olanlar neler? Tüketiciler öncelikle mevcut bankaları dışındaki diğer bankalara da bakarak faiz oranlarını kendi içlerinde değerlendirmelidir.

HOŞ GELDİN FAİZ FIRSATI
Çok fazla banka müşterilerine 'hoş geldin faizi' adı altında yüksek oranda faiz ile vadeli hesap açıyor. Bu nedenle yüksek faiz kazancı sağlamak için; daha önce hesap açılmamış yeni bankalarla iletişime geçmek daha mantıklı olacaktır.

PAZARLIK ÖNEMLİ
Bankalar her müşteriye aynı oranda faiz sunamıyor. Burada yatırılacak para miktarı kadar tüketicinin yapacağı pazarlık da önemli. Pazarlık yapılarak az da olsa faiz oranlarını yukarı çekmek ihitmaller arasında.

VADE SÜRESİNE BAĞLI FAİZ GELİRİ
Vade süresi uzadıkça bankaların faiz oranları da yükselişe geçiyor. Örneğin 20 bin lira için 32 günlük vade seçeneği ile para yatırıldığında en yüksek faiz oranı yüzde 42 iken, vade süresi 92 güne çıkarıldığında bu oran yüzde 47'ye çıkıyor. Ancak uzun vadeli yatırım işlemlerinde enflasyonu da unutmaması önem arz ediyor.

Uzun vadeli yatırım yapılacaksa, bilinmeyen giderler için de bir miktar nakit bulundurmakta uyarı niteliğinde. Aksi takdirde vade zamanında önce bozulabiliyor. Burada da bazı bankaların yapmış olduğu, istenildiğinde hesaptan para çekmeye imkan sağlayan mevduat tercihleri de vatandaşa sunuluyor.