Enflasyondaki aşağı seyir, akaryakıt ve döviz fiyatlarının da rayına oturması ve asgari ücrete zam gelmemesi; market ve semt pazarlarındaki tezgahları pozitif yönde etkiliyor. Raf ve tezgahlardaki ürünlerin etiket fiyatlarında dudak uçuklatan artışlar geri çekildi. Limon ve kiraz gibi bazı ürünler haricinde, genel olarak tüm meyve ve sebze gruplarında fiyatlarına indirim uygulandı.

FİYATLARDA 30 LİRALIK İNDİRİM

Bu duruma örnek verecek olursak, haziran ayında 80 liraya kadar ulaşan salatalık 17 liraya, 60 liraya çıkan domates 25-30 liraya (sosluk yumurta domates 14 lira), 200 lirayı gören taze fasulye 35 liraya, yine kabak 20 liraya, patlıcan 25 liraya, sivri biber 30 liraya; 80 liraya dayanan kapya biber 40 liraya kadar geri çekilmiş durumda. Meyve de ise haziran ayında 60 lira olan şeftali 30 liraya, 90 liraya pazara gelen üzüm ise 60 liraya kadar düştüğü gözlerden kaçmıyor.

ÜRÜN FİYATINI SEZONUNDA DEĞERLENDİRMEK LAZIM

Pazarcı esnafı da fiyatların geri çekildiğini beorlirtiy. En başta patlıcan, kabak, salatalık, domates ve biber grubunda fiyatların en düşük seviyede olduğu açıklanıyor. Pazar esnafı fiyatlar hakkında şu ifadelere yer veriyorlar: "Turfanda, yani yeni mahsul ürün fiyatının yüksek olması normal. Ürün fiyatını sezonunda değerlendirmek lazım. Eriğin tanesi 20 lira, çileğin tanesi 30 lira, domates 70 lira diye haberler çıkıyor. Evet ilk pazara geldiğinde fiyatlar böyle oluyor. Ancak sezonu gelince düşüyor. Bu yıllardır böyle. Şu an pazarda pahalı ürün yok."

FİYAT KIRMAK ZORUNDA KALDILAR

Bunun yanı sıra girdi maliyetlerinin de aşağı çekildiğini vurgulayan pazar esnafı "Akaryakıt fiyatlarına büyük zamlar gelmedi. Çünkü ürünler Anadolu'dan geldiği için en büyük girdi maliyeti akaryakıt oluyordu. Döviz fiyatları da artmadı. Burada da gübre ve ilaç döviz ile alındığı için fiyatı etkiliyordu... Asgari ücrete zam yok. Kısacası maliyetler çok artmadı. Ama en önemlisi vatandaş tepki koydu. Bu çok etkili oldu, yüksek fiyatı görünce almamaya başladı. Durum böyle olunca ürün satamayan gidip halciye durumu anlattı, halci toptancıya gitti, o tüccara. Derken fiyat kırmak zorunda kaldılar" ifadelerine yer verdi.

İkinci el araç satışlarına yeni düzenleme: O şartlar artık aranmayacak İkinci el araç satışlarına yeni düzenleme: O şartlar artık aranmayacak

OTELLER DE FİYAT DÜŞÜRDÜ

Otel ve lokantalardaki fiyat farklılıkları da dikkatleri çekti. Güney sahillerinde bulunan otellerin çoğu yüksek fiyatlar sebebiyle doluluk oranına ulaşamadı. Doluluk oranları yüzde 70'lere kadar geri çekildi. Bu sayede "boş kalacağına uygun fiyata satalım" planı devreye alındı. Hem sezon bitişi olması hem de müşterilere katkı sağlaması bazı otellerde yüzde 40'ları bulan avantajlar olduğu belirtiliyor.

ESKİSİ GİBİ ZAMLAR YAPMIYOR

Yeme-içme alanında işletmeler, müşteri mekaı boş bırakınca indirim yapma yolunu tecih ettiler. Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu Başkanı Hüseyin Bozdağ "Lüks segment veren restoranlarda indirim yok, zaten oraya gelen müşteri ödediği paranın hesabını yapmıyor. Ancak küçük esnaf, lokantacı, artık eskisi gibi zamları yapmıyor. Vatandaşların da tepkisi etkili oldu. Hatta bazı esnaf indirim dahi yapmaya başladı" şeklinde konuştu.