Emekli maaşlarında artış ve yeni düzenlemeler

Paketteki en dikkat çekici değişikliklerden biri, en düşük emekli aylığının 12 bin 500 TL'ye çıkarılması oldu. Bu düzenleme, emeklilerin yaşam standartlarını artırmayı hedefliyor. Ayrıca, yurtdışına çıkış harcı 500 TL'ye yükseltildi.

Yeni vergi oranları ve cezalar

Yeni düzenlemeyle birlikte, vergi oranlarında ve ceza miktarlarında önemli değişiklikler yapıldı. Asgari kurumlar vergisi şartı, 110 milyar TL'lik ek gelir hedefliyor. Ayrıca, vergi kaybı cezaları yüzde 50 oranında artırılacak, bu da kayıtdışı ekonominin önlenmesi açısından önemli bir adım olarak görülüyor.

KDV düzenlemeleri ve iade sistemi

Pakette yer alan bir diğer önemli düzenleme ise, devreden KDV'nin iadesi sisteminin getirilmesi. Bu sistemle, birleşme, devir ve bölünme işlemlerinde devreden KDV'nin iade edilmesi mümkün olacak.  Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası anlaşmalar çerçevesinde, bilgi değişimi kurallarına uymayanlara özel usulsüzlük cezaları getirildi. Ayrıca, başka kişilerin adı veya hesabı kullanılarak yapılan tahsilatlarda da ceza uygulanacak.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) personeline de, mesai saatleri dışında çalışmaları durumunda fazla mesai ücreti ödenecek. 

Yap-işlet-devret modeliyle yürütülen projelerden elde edilen kazançlara uygulanan kurumlar vergisi oranı yüzde 25'ten yüzde 30'a çıkarıldı. Düzenlemenin, bütçeye 557 milyon TL ek gelir sağlaması bekleniyor. Ayrıca, asgari kurumlar vergisi uygulamasıyla da yıllık 70 milyar TL gelir öngörülüyor.

Meteoroloji Açıkladı: Bu Hafta Aşırı Sıcak Beklenmiyor Meteoroloji Açıkladı: Bu Hafta Aşırı Sıcak Beklenmiyor

Prim oranlarında değişiklikler

Kısa vadeli sigorta kolları prim oranı yüzde 2.25'e yükseltildi. düzenleme, SGK'nin gelirlerinde yüzde 12.5 artış sağlamayı hedefliyor. Aynı işyerinde çalışmaya devam eden emeklilere uygulanan 5 puanlık sosyal güvenlik destek primi desteği ise sona erdirildi.