Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in "Türk eğitim sistemine dahil olmazlarsa bizim için yok hükmündeler" olarak söylediği 12 yabancı okulun süreci hakkınd belirsizlik devam ediyor. Almanya; Ankara, İstanbul ve İzmir'deki üç okula yeni eğitim döneminde çifte pasaportluların da içinde olduğu Türk öğrenci almayacağını açıkladı. Bakanlık temsilcileri, bu okulların yabancı ülkelerin büyükelçilikleri bünyesinde hizmet sundukları için öğrencilerinin sistemde çıkmadığını açıklıyorlar. Eğitimcilerin "hayalet öğrenci" olarak adlandırdığı yabancı okul mezunu Türk vatandaşlarının, yabancı öğrenci statüsüyle üniversite sınavına başvuru gerçekleştirerek avantaj sağladığı değerlendiriliyor. Adaylar arasında rekabeti ortadan kaldıran bu olay, Bakanlık tarafından rahatsız olunan önemli konulardan bir tanesi.

Meteorolojiden Soğuk Hava ve Zirai Don Uyarısı Geldi Meteorolojiden Soğuk Hava ve Zirai Don Uyarısı Geldi

AVANTAJLARI SAYMAKLA BİTMEZ

Paylaşılan bilgilere göre yabancı okulda eğitim alan Türk öğrenciler, MEB sisteminde isimleri olmadığı için okullaşmamış olarak belirtiliyor. Mezun olduklarında da diploma denkliği için MEB'e koşuyorlar . Bu öğrenciler, yaşıtları gibi Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) değil, Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı'na (YÖS) olarak katılım sağlıyor. Mevzuatta "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup da lise öğrenimini yabancı bir ülkede tamamlayanlar YÖS'e giremez" ifadeleri yer alıyor. Fakat bu kurala uymak istemiyorlar.

YÖS'ün YKS ile soruları karşılaştırıldığında ikisinin de farklı olduğu görülüyor. Öğrencilere daha temel de konularda mantıksal sorular soruluyor. YKS ise daha teknik ve daha çözmesi uğraştırıcı. YÖS'e katılım sağlayanlar avantajlı oluyor. YKS'ye katılan öğrenci sayısı YÖS'e katılım gösteren öğrenci sayısına oranla oldukça fazla olduğu belirtiliyor. Yabancı ülkeden mezun olarak sınava katılım sağlayan aday, kontenjan fırsatını değerlendiriyor. Bu adayların üniversitelerin yüksek puanlı bölümlerine yerleşme şansı gittikçe katlanıyor. Diğer bir avantaj ise aynı yıl içinde birden çok sınava katılma fırsatı. YKS'de sene içinde sınavdan alınan puan, bir sene için geçerli olduğu biliniyor. YÖS adaylarının ise istemediği bir sonucu almaları durumunda sınavı telafi etme şansları olduğundan avantajları oldukça fazla.

ÇOCUKLARIMIZA YAZIK EDİYORUZ

Eğitim uzmanı İlhan Sevin "YKS'ye giren çocuklarımıza yazık ediyoruz" şeklinde konuşuyor. Sevin şu tepkilere yer verdi:

“'Hayalet çocuklar'a bir çözüm bulunmalı. Burada büyük bir adaletsizlik var. Bu okullardaki Türk öğrenciler yabancı okullarda okuyup yurt dışına direkt gidiyor. Aynı apartmanda oturan MEB'e bağlı okul mezunu diğer arkadaşının ise YKS'de çok daha fazla net yapması gerekiyor. Aralarında makas açılıyor. YÖS amacından sapmış durumda. Bu sınavın da tartışılması, daha hakkaniyetli bir formata dönüştürülmesi gerekiyor” açıklamasını yaptı.