TBMM Adalet Komisyonu, yargıya ilişkin önemli düzenlemeler içeren "Noterlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"ni kabul etti. 

İşte teklifte yer alan bazı ana başlıklar:

Casuslukla İlgili Yeni Suç

Türk Ceza Kanunu'na (TCK) eklenen yeni maddeyle, casuslukla ilgili bir suç ihdas ediliyor. Devletin güvenliği veya iç ve dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet ya da organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatı doğrultusunda suç işleyen kişiler 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak. Suç savaş sırasında işlenirse ceza 8 yıldan 12 yıla kadar çıkabilecek.

Boşanma Davalarında Düzenleme

Türk Medeni Kanunu'nda yapılan değişiklikle, boşanma davasının reddedilmesinden sonra ortak hayatı kuramayan çiftlerin yeniden dava açabilme süresi 3 yıldan 1 yıla indirildi.

Noterlik Düzenlemeleri

Noterlik Kanunu'nda yapılan değişiklikle, noterlerin tatil günlerinde çalışma usulleri düzenlenirken, noterlik ücret tarifesinin belirlenme tarihi de mart ayı yerine ocak ayına çekildi. Ayrıca, noterlik işlemlerinin elektronik imza ile yapılabilmesine olanak sağlanarak dijitalleşme adımları atıldı.

Özgür Özel'den Kılıçdaroğlu'na 'Sine-i Millet' yanıtı Özgür Özel'den Kılıçdaroğlu'na 'Sine-i Millet' yanıtı

Avukatlık Stajı ve Kamu Çalışanları

Avukatlık Kanunu'nda yapılan değişiklikle, avukatlık stajı sürecinde sigortalı bir işte çalışmanın engel teşkil etmeyeceği düzenlendi. Kamu kurumlarında çalışanların staj sürecinde aylıksız veya ücretsiz izinli olarak avukatlık stajı yapmalarına olanak sağlandı.

Ceza İnfaz Kurumlarında Eğitim Hakkı

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'da yapılan değişiklikle, hükümlülerin örgün ve yaygın öğretim hakları genişletildi. Ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlüler, uygun şartlar sağlandığında eğitim ve sınavlara katılabilecek.

Devlet Üniversitelerine ÇİM Kurma Yetkisi

Devlet üniversitelerine Çocuk İzlem Merkezi (ÇİM) kurma yetkisi verildi. Bu düzenlemeyle, çocuk hakları ve adalet sistemine ilişkin önemli bir adım atıldı.

Adalet Bakanlığına Kovuşturma İzni

Casusluk suçlarına ilişkin kovuşturma işlemleri, Adalet Bakanı’nın iznine tabi olacak.

Bu düzenlemeler, yargı sisteminde önemli değişiklikler yapmayı hedefliyor ve ilerleyen günlerde TBMM Genel Kurul gündemine taşınacak.