Karara göre;
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, 20 gün bile olsa işçinin maaşı bir defa gecikmesi durumunda, haklı sebeple iş sözleşmesini feshedip kıdem tazminatından faydalanabileceğine ilişkin karar kıldı.
Bir markada proje yöneticis olarak çalışan kişinin maaşında aksaklıklar meydan geldi.
Yer alan bilgiye göre maaşı 20 gün geciken işçi, iş sözleşmesini haklı nedenle feshederek işten ayrılma kararı aldı. Maaşının gecikmesi nedeniyle sözleşmeyi feshinde haklı olduğunu belirten işçi kıdem tazminatı, yıllık izin ve fazla çalışma ücreti alacaklarının tahsili için İş Mahkemesi’ne dava açtı. Davayı kısmen kabul eden İş Mahkemesi, maaşı geç verilen işçinin sözleşmeyi feshinde haklı olduğunu ve kıdem tazminatı almaya hak kazanmasına dair karar kıldı.
Verilen karara itirazda bulunan davalı firmanın dilekçesinde, "Maaşların ödenmesine yönelik bir kereye mahsus bir gecikme yaşanmıştır. Çalışanlara hem e-posta hem de sözlü olarak şirketin içinde bulunduğu durum anlatılmıştır" ifadelerine yer verildi.. Bölge Adliye Mahkemesi ise davalı firmanın itirazını gerekçesini kabul etmedi. Bölge Adliye Mahkemesi'nin kararına itiraz eden davalı firma, davayı bu kez Yargıtay'a taşıdı. Yargıtay 9'uncu Hukuk Dairesi, davalı firmanın temyiz itirazını reddetti. Maaşı geciken işçinin, iş sözleşmesini feshetmesinde haklı olduğunu kararında belirten Yargıtay, işçinin kıdem tazminatını alarak işten ayrılabileceği yönündeki kararını haklı görerek davanın uygun olduğunu belirledi.
Bu konuyla ilişkin değerlendirme yapan İstanbul Barosu Avukatı Dilek Yüksel, şu açıklamalarda bulundu:
“Söz konusu davada işçinin ücreti sadece bir kez zamanında ödenmemiştir. Yargıtay, emsal olacak bu kararda bir kereliğine dahi olsa işçinin ücretinin geç ödenmesi durumunda, işçinin iş sözleşmesini haklı fesih yoluyla sona erdirebileceğine karar vermiştir. İşçinin ücretinin kanun veya sözleşme hükümlerine göre ödenmemesi işçiye ‘haklı fesih’ imkanı verir. Ücretin hiç ya da bir kısmının ödenmemiş olması bu konuda önemsizdir. Yine Yargıtay’a göre işçinin ücretinin işverenin içine düştüğü ödeme güçlüğü nedeniyle ödenmemiş olmasının da sonuca etkisi yok. Yani işveren, ‘işlerim kötüye gitti. Bu ay geç yatırayım’ diyemez. Bu durumda işçi haklı fesih ile sözleşmesini sonlandırıp kıdem tazminatı almaya hak kazanabilir.” diyerek açıklamasını bitirdi.