Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın isteği ile Cumhurbaşkanlığı adı altına hazırlıklar yürütülen yeni anayasa çalışmalarında ikinci evreye geçiş yapılıyor. Cumhurbaşkanlığının yürütücülüğünde çalıştaylarla ortaya taslak bir metin hazırlanmıştı. Bunun dışında MHP’nin de öncesinde çalışmalar yaptığı 100 maddelik bir taslak yer alıyprdu. Bu taslaklarla beraber muhalefetten ve diğer toplum kesimlerinden gelen görüşler bir araya getirilere, ortak bir metnin oluşturulması amaçlanıyor. AK Parti bu konuda ekim ayında çalıştaylara başlamış olacak.

VATANDAŞI MERKEZİNE ALACAK

Yeni sivil anayasa, vatandaşı merkezine alacak. Bütün kesimleri yakından ilgilendirecek. 1982 anayasasındaki darbeci hareketlerden millet kurtarılacak. Gelecek düzenlemeler ile vesayetçi anlayış son bulacak. Can Atalay ve Osman Kavala’da görülen Anayasa Mahkemesi sorunları gibi krizler engellenecek. Millî egemenlik yerine kurumsal egemenliğin ve yargısal aktivizmin temel alınmasının önüne geçilecek.

AYM KARARLARINA YÖNELİK DEĞİŞİKLİK
AYM’nin olağanüstü güçlü bir konuma ulaşarak, yargıçlar rejimi kurulması engellenecek. Yüce Divan’ın kararlarına yönelik itiraz yolu devrye girecek. Bireysel başvurular daha da kapsamlı hale getirilecek. Halk, yasama sürecine katılım gösterecek. AYM’ye yasama, yürütme ve yargı organları arasındaki yetki ve görev uyuşmazlıklarını çözme yetkisi verilmesi ile devletin bütün organları ve işleyişi üzerinde tek yetkili makam konumuna taşınması da engellenecek.

Adana Valiliğinden Halk Eğitimi Merkezindeki Yolsuzluk İddialarına İlişkin Açıklama Adana Valiliğinden Halk Eğitimi Merkezindeki Yolsuzluk İddialarına İlişkin Açıklama

HEM İKTİDAR HEM MUHALEFET ORTAK PAYDADA

Sınırlandırılmış sayıda imzayla halkın yasama süreçlerine katılımına imkân sağlanacağı, geri çağırma hakkı ile itiraz edici referanduma, halk vetosu bulunacak. İfade özgürlüğü koruma altında lacak. Basın, ifade ve düşünce özgürlüğüne öncelik veirlecek. Hâkim ve savcılara coğrafi teminat uygulanacak. Hem iktidar, hem muhalefet ortak bir paydada buluşacak. Çalışmalar Cumhurbaşkanlığı, AK Parti ve TBMM olmak üzere üç koldan danışmalı bir şekilde hazılrıklar sürecek. Muhalefet partileri ziyaretyte bulunacak ve istişare imkanı her zaman olacak.


ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ

Cumhur İttifakı, yıllar içerisinde geliişen sivil alanı genişletici çalışamalra rağmen hâlâ darbe ruhunu taşıyan bir anayasanın yürürlükte yer almasını büyük bir eksiklik olarak ifade ediyor. Meclis’te 300’ü aşkın sandalyesi olan Cumhur İttifakı tek başına anayasa değişikliğine gidemiyor. Anayasa düzenlemesinin referandumsuz onaylanması için 400 vekilin desteği, referanduma sunulması için ise en az 360 milletvekilinin oyu zorunlu tutuluyor. Bu konuda önümüzdeki süreçte AK Parti’nin ve Cumhur İttifakı paydaşlarının muhalefet partilerini yeniden ziyarette bulunup, teklif için uzlaşma yoluna gidileceği değerlendiriliyor.