Bilim insanları, "XEC" olarak adlandırılan Covid-19 varyantının dünya genelinde hızla yayıldığını ve havaların soğumasıyla birlikte baskın tür haline gelebileceği konusunda uyarıda bulundu. İlk olarak Haziran ayında Almanya’da tespit edilen bu varyant, kısa sürede Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya'da yayılım gösterdi.

Uzmanlardan Uyarılar

La Jolla’daki Scripps Araştırma Translasyonel Enstitüsü Müdürü Eric Topol, X platformunda yaptığı paylaşımda, XEC'nin baskın varyant olma yolunda olduğunu belirterek, "XEC varyantı kontrolü ele alıyor" dedi. Covid veri analisti Mike Honey de bu varyantın Omikron’un bir alt soyu olduğunu ve Almanya'nın Berlin kentinde ilk kez görüldüğünü ifade etti. Şu anda Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya'da yaygın olarak görülen XEC varyantı, özellikle Slovenya’da ciddi bir artış gösterdi.

Belirtileri Grip ve Soğuk Algınlığına Benziyor

XEC, grip ve soğuk algınlığına benzer semptomlara neden oluyor. Yüksek ateş, öksürük, tat ve koku kaybı, nefes darlığı ve yorgunluk gibi belirtilerle kendini gösteren bu varyant, birçok ülkede hızla yayılıyor. Polonya, Norveç, Lüksemburg, Ukrayna, Portekiz ve Çin gibi ülkelerde 500’den fazla vaka rapor edildi.

Aşılar Koruma Sağlayabilir

Uzmanlar, XEC'nin Omikron soyundan bir varyant olduğu için mevcut aşıların ve hatırlatma dozlarının, ciddi hastalık ve hastaneye yatışlara karşı yeterli koruma sağlayacağını ifade ediyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) de hijyen uygulamalarına dikkat edilmesi ve kapalı ortamlarda temiz hava sağlanması gerektiğini vurguluyor.

Talip Geylan’dan Öğretmen Atama Açıklaması: Türkiye’de iktidar mı değişti? Talip Geylan’dan Öğretmen Atama Açıklaması: Türkiye’de iktidar mı değişti?

Bilim insanları, XEC'nin semptomlarını ve yayılma hızını daha iyi anlamak için yakından izlenmesi gerektiğini belirtiyor.