Bakan Bolat, rekabet hukukunun ticaretin sağlıklı işleyişi için ne denli kritik olduğunu vurgularken, küresel ekonominin gelişmesiyle birlikte ülkeler arası ticari ilişkilerin de arttığını ifade etti. Teknolojik gelişmelerin etkisiyle dünya ekonomilerinin birbirine daha fazla bağımlı hale geldiğini belirten Bolat, artan milliyetçilik ve korumacılık eğilimlerine rağmen küresel ekonomik entegrasyonun sürdüğünü söyledi. Rekabet hukukunun, piyasalarda adil rekabetin korunması için oluşturulan kurallar bütünü olduğuna dikkat çeken Bolat, bu kuralların, ekonomik kalkınmanın ve toplumsal refahın artmasına katkı sağladığını ifade etti.

Rekabet Kurumu denetimlerinde büyük artış

Ticaret Bakanı Bolat, küresel düzeydeki jeopolitik gerilimler, Kovid-19 pandemisi ve Rusya-Ukrayna Savaşı gibi olayların fiyat artışlarına neden olduğunu, bu durumun piyasalarda rekabet kurallarını ihlal eden faaliyetleri tetiklediğini söyledi. Bolat, bu ortamın rekabeti bozucu eylemlerin artmasına yol açtığını ve rekabet otoritelerinin iş yükünü önemli ölçüde artırdığını belirtti. Bakanlığın, yerli sanayiyi korumak amacıyla uluslararası ticaret alanında haksız rekabete karşı düzenlemeler yaptığını ifade eden Bolat, Ticaret Bakanlığı'na bağlı iç ticaret birimlerinin 2023 yılında 55 bin 772 gerçek ve tüzel kişiye 1,5 milyar lira ceza kestiğini, yılın ilk 8 ayında ise 127 bin kişiye 1 milyar 218 milyon lira ceza uygulandığını aktardı.

Balkan Rekabet Platformu iş birliği

Toplantıda Balkan coğrafyasının stratejik önemine dikkat çeken Bolat, Balkan ülkeleri arasındaki ticaret ilişkilerinde rekabet hukuku ve kurallarına uyumlu iş birliklerinin kurulmasının, küresel ekonomiye katkı sağlayacağını ifade etti. Balkan Rekabet Platformu ile adil ve açık pazarlar oluşturmayı hedeflediklerini söyleyen Bolat, bölgesel iş birliğinin önemine vurgu yaptı.

KPSS Ön Lisans branş bazında sıralamalar açıklandı KPSS Ön Lisans branş bazında sıralamalar açıklandı

Adil rekabet için kararlılık vurgusu

Artan dijitalleşme ve yapay zeka teknolojilerinin, rekabet hukukunda ortak standartların oluşturulmasını gerekli kıldığını ifade eden Bolat, bu gelişmelerin yanı sıra yeşil ekonomi ve sürdürülebilirlik gibi konuların da rekabet hukukuna entegre edilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca akademik çalışmaların artırılması ve entelektüel seviyenin yükseltilmesi için teşvik edici adımlar atılacağını duyurdu. Bolat, rekabet hukukunun sağlıklı işlemediği bir piyasada sürdürülebilir büyüme ve toplumsal refahın mümkün olamayacağını, bu nedenle adil rekabetin korunması için gerekli düzenlemelerin ve denetimlerin yapılmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

"Adil piyasa için çalışmalarımızı sürdüreceğiz"

Ticaret Bakanı Bolat, rekabet kurallarını ihlal eden firmaların etkin bir şekilde denetlenmeye devam edileceğini belirterek, bu süreçte hem düzenleyici hem de denetleyici görevlerin kararlılıkla yürütüldüğünü vurguladı.