Güncel

YÖK’ten vakıf üniversitelerine uyarı! Tüm öğrencileri ilgilendiriyor...

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YSK) sonuçlarının ardından vakıf üniversitelerini öğrenim ücretleri konusunda uyardı.

Abone Ol

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YSK) sonuçlarının ardından vakıf üniversitelerini öğrenim ücretleri konusunda uyardı. YÖK Başkanı Erol Özvar, vakıf üniversitelerinin öğrenim ücretlerine ilişkin kurul kararlarını paylaşarak şeffaflık ve öğrenci haklarının korunması gerektiğini vurguladı.

Devlet üniversitelerinde 2011-2012 akademik yılından beri birinci öğretimde katkı payı alınmamaktadır. Ancak vakıf yükseköğretim kurumlarının eğitim-öğretim ücretleri konusunda dikkat çekilen nokta, öğrencilerin tercih ve kayıtlı oldukları kurumlarında güncellenen ücretler hakkında bilgi sahibi olmaları gerektiğidir.

YÖK'ün gönderdiği yazıda, ücretlerin belirlenmesinde şeffaflığın ve öğrenci haklarının korunmasının önemine vurgu yapılmıştır. Öğrencilerin beklenmedik ücret değişiklikleriyle karşılaşmamaları için ücret bilgilerine önceden erişebilmeleri gerektiği belirtilmiştir.

YÖK'ün 10 Temmuz 2024 tarihli toplantısında alınan kararlar doğrultusunda ücret belirleme süreçlerinde dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:

Ücretlerin dönemsel değil, yıllık olarak ve belirlenmiş bir miktar olarak tespit edilmesi,


Ücretlerin tercih ve yatay geçiş dönemlerinden önce net bir şekilde ilan edilmesi,


İlk kayıt esnasında taahhüt edilen eğitim-öğretim ücreti artış oranlarının aşılmaması, ancak her halükarda yapılacak artışlarda en çok Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) 12 aylık ortalama oranının esas alınması ve güncellemelerin resmi internet sitelerinden duyurulması,


Kayıt döneminden sonra ilan edilmemiş ilave/beklenmedik ücret veya ücret artışı talebinde bulunulmaması,


İlan edilen eğitim ve öğretim ücretlerinde TÜFE üzerinden resmi güncelleme oranları dışında herhangi bir ilave değişiklik yapılmaması ve bu tür kararların uygun zamanda ve öğrencilere uygun araçlarla iletilmesi.