Yükseköğretim Kurulu (YÖK), yurt dışındaki üniversitelere kayıt yapmayı planlayan öğrencilere yönelik olarak, bazı aracı eğitim danışmanlık kuruluşlarının ve üniversitelerin yanıltıcı reklam ve duyurularına karşı dikkatli olmaları konusunda bir uyarıda bulundu.

YKS Tercih Kılavuzu Yayımlandı YKS Tercih Kılavuzu Yayımlandı

YÖK tarafından yapılan yazılı açıklamada, bazı aracı eğitim danışmanlık kuruluşlarının, kendilerini YÖK tarafından tanındıklarını ileri sürdükleri üniversitelerin mezunlarına her koşulda denklik verileceği yönünde yanıltıcı duyurular yaptığına dikkat çekildi. Aynı zamanda bazı üniversitelerin de tanıtımlarında "sınavsız üniversite", "mezuniyet sonrası şartsız denklik" gibi ifadeler kullanarak öğrencileri çekebilecekleri belirtildi.

Açıklamada ayrıca, bu tür yanıltıcı ve yalan içeriklerle ilgili hukuki işlemlerin başlatıldığı bilgisi verildi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar da, özellikle tıp, hukuk, eczacılık, mühendislik gibi bölümlerde sınavsız veya uzaktan eğitimle diploma vaatlerinin gerçekçi olmadığını vurgulayarak, bu tür sahte içeriklerin öğrencilerin eğitim alamamalarına, iddia edilen nitelikte eğitim alamamalarına veya denk bir diploma programının olmamasına yol açabileceğini ifade etti.

Özvar ayrıca, öğrencilerin öğrenim görmeyi düşündükleri yükseköğretim kurumlarının YÖK tarafından tanınmış olup olmadığını e-Devlet üzerinden kontrol edebileceklerini belirtti. Ayrıca, YÖK çağrı merkezi aracılığıyla da konuyla ilgili sorularına cevap alabileceklerini belirtti.