Fahiş konut fiyat artışları, Türkiye'nin son dönemlerde en çok konuşulan konular arasında. Geçtiğimiz yıl yüzde 25 olarak belirlenen kira artışı sınırı, bu yıl da devam ediyor. Bu durum, kira artışlarını yetersiz bulan ev sahiplerini farklı alternatiflere yönlendiriyor. Ev sahipleri, yüksek fiyatlarla satışa çıkardıkları konutlarıyla ya da kira artışını istedikleri gibi yapamadıkları için yüksek fiyatla kiraladıkları boş evleriyle çare arıyor.

Konut Üretimi Azalıyor, Boş Evler Artıyor

Konut üretiminin düşmesi ve ev sahiplerinin konutlarını boş tutmayı tercih etmesi arz problemini büyütüyor. Birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de boş evler üzerinden vergi alınması hedefleniyor.

Neden Boş Ev Tutuluyor?

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan, son zamanlarda ev sahiplerinin tercihlerinin evlerini boş tutmak yönünde olduğunu belirtiyor. Akdoğan, kira artışına yüzde 25 sınırlamasının getirilmesi ve tespit ve tahliye davalarının uzamasının ev sahiplerini bu duruma ittiğini belirtiyor. "Boş evlere vergi" kavramının gündeme gelmesi ise yeni bir endişe yarattı.

Boş Evlere Vergi ve Emlak Piyasası

Boş evler üzerinden vergi almanın, kira krizini çözmeyeceğini belirten Akdoğan, ev sahiplerinin çeşitli yollarla bu durumu çözebileceğini söylüyor. Ev sahiplerinin yakınları ya da tanıdıklarıyla anlaşıp sahte sözleşmeler yapabileceği ifade ediliyor.

Toprak Mahsulleri Ofisi Kadrolu Devlet Memuru Alımı! Lise, Önlisans, Lisans Mezunu Başvurular Açıldı Toprak Mahsulleri Ofisi Kadrolu Devlet Memuru Alımı! Lise, Önlisans, Lisans Mezunu Başvurular Açıldı

Ev Sahiplerine Alternatif Çözümler Sunulmalı

Akdoğan, çözümün cezalandırmak yerine alternatif çözümler üzerinde durmak olduğunu belirtiyor. Bu noktada kamunun, boş evleri tespit ederek kendi kiralayıp, ulaşılabilir fiyatla ihtiyaç sahiplerine kiraya verebileceğini, böylece kiracılara da sübvansiyon sağlanabileceğini ifade ediyor. Akdoğan, "Elbette kira krizine asıl çözüm üretim. Ancak, bu için gerekli olan 2-3 yıllık süreçte bu tür alternatif yollar denenebilir" şeklinde konuştu.