Temu, Amazon ve AliExpress gibi yurt dışı platformlardan yapılan alışverişler için yeni düzenlemeler yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karar doğrultusunda, 150 euro olan harcama limiti 5 kat düşürülerek 30 euroya indirildi. Ayrıca, Avrupa'dan yapılacak alışverişlerde vergi oranı yüzde 30'a, Avrupa dışı yerlerden olan alışverişlerde ise yüzde 60'a yükseltildi.

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla bir gerçek kişiye gelen ve ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen, kıymeti 30 euroyu geçmeyen eşya ile kıymeti 1500 euroyu geçmeyen ilaç cinsi eşyanın üzerinden;

  • Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelmesi halinde yüzde 30,
  • Diğer ülkelerden gelmesi halinde yüzde 60,
  • 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (IV) sayılı listede yer alan eşya olması durumunda yukarıdaki oranlara ilave yüzde 20 oranında tek ve maktu bir vergi tahsil edilecek.

Alışveriş Limiti Düşürüldü

Yurt dışı hızlı kargo alışveriş limiti 150 euro'dan 30 euro'ya düşürüldü. Karar, 15 gün sonra yürürlüğe girecek. Daha önceki düzenlemede AB'den gelen ürünlerde vergi yüzde 18, diğer ülkelerden gelen ürünlerde ise yüzde 30'du. Böylece vergilerde yüzde 66 ile yüzde 100 arasında değişiklik yapılmış oldu.

30 Euroyu Aşan Alışverişlerde Ne Olacak?

Kanun maddesine göre, 30 euroyu aşan ancak 1500 euroyu aşmayan ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen eşyanın gümrük beyanı dahil tüm gümrük işlemlerine ilişkin faaliyetlerin takip edilip sonuçlandırılması gerekiyor. Posta idaresi ile Ticaret Bakanlığı'nda belirlenen koşulları taşıyan hızlı kargo taşımacılığı yapan şirketler, dolaylı temsilci olarak yetkili kılınabiliyor. Bu şirketler gümrük müşaviri çalıştırıyor ve ihracat rejimine konu eşya için miktar veya değer limitlerini on katına kadar artırma yetkisine sahip.

Türkiye'den O Devlete 1,6 Milyar Dolarlık Yatırım! Devlet Başkanı Açıkladı Türkiye'den O Devlete 1,6 Milyar Dolarlık Yatırım! Devlet Başkanı Açıkladı

30 Kilogram Kuralı

Alınan ürünün 30 kilogramı geçmemesine dikkat edilmesi gerekiyor. 30 kilogramı geçen ürünler, gümrük ticari kanunlarına tabi oluyor ve ek olarak yüzde 48 gümrük vergisi uygulanıyor.

Vergi Hesaplaması Nasıl Yapılacak?

Örneğin, Çin'den 100 liralık bir ürün sipariş edildiğinde, gümrük vergisi yüzde 60, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) yüzde 20 (bazı ürünler muaf tutuluyor), gümrük sunum ücreti 22 lira ve damga pulu vergisi 2.2 lira olarak hesaplanıyor. 100 liraya yüzde 60 gümrük vergisi uygulandığında ürünün fiyatı 160 liraya yükseliyor. 160 liraya yüzde 20 ÖTV uygulandığında fiyat 192 liraya çıkıyor. 22 lira gümrük sunum ücreti eklendiğinde ürünün fiyatı 214 liraya yükseliyor. 2.2 lira damga vergisi de eklenince nihai olarak ürünün ücretsiz kargoyla elinize ulaşması 216.2 liraya çıkıyor.