Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuklu sanıklardan Yusuf Ziya Gümüşel ve Kadir İstekli katıldı. Ancak, gizlilik ve yayın yasağı nedeniyle basın mensupları ve izleyicilerin alınmadığı belirtildi.

Mahkeme heyeti, sanık avukatlarının mazeret bildirmesi üzerine davayı ileri bir tarihe erteledi.

Duruşma öncesinde adliye önünde açıklama yapan Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM) Hukuk Kurulu Başkan Yardımcısı Avukat Sakiye Pehlivan, 6 yaşındaki kız çocuğunun, babası Yusuf Ziya Gümüşel tarafından 29 yaşındaki Kadir İstekli ile evlendirilmesi sebebiyle açılan davada yerel mahkemenin sanıklar hakkında mahkumiyet kararı verdiğini hatırlattı.

Bölge Adliye Mahkemesi 20. Ceza Dairesi'nin ise sanıklar hakkında eksik ceza tayin edilmesi gerekçesiyle kararı bozduğunu ifade eden Pehlivan, "Toplum vicdanını derinden yaralayan bu olay ve başından beri takipçisi olduğumuz davada, yerel mahkemenin sanıkların cezalarını, istinaf mahkemesi kararı doğrultusunda arttıracağını ümit ediyoruz." şeklinde konuştu.

Olay, İstanbul'da küçük yaşta bir kız çocuğuna cinsel istismar iddiaları üzerine başlatılan soruşturma ile ortaya çıkmıştı. İddianamede, müştekinin 14 yaşındayken hastaneye başvurması üzerine polislerin haber vermesi ve ardından soruşturmanın başlatılması detaylarına yer verilmişti. Ancak, müşteki yerine başka bir kızın kemik testine girmesi ve soruşturmanın kapatılmasıyla ilgili detaylar da iddianamede yer almıştı.

Hazırlanan iddianamede, sanık Kadir İstekli'nin "nitelikli cinsel saldırı" ve "çocuğun nitelikli cinsel istismarı" suçlarından 30 yıldan az olmamak üzere cezalandırılması istenirken, diğer sanıklar Yusuf Ziya Gümüşel ve Fatıma Gümüşel'in de "çocuğun nitelikli cinsel istismarına iştirak" suçundan 18 yıldan az olmamak üzere hapisle cezalandırılması talep edilmişti.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Başkanı sıfatıyla, 6 yaşındaki kız çocuğunun cinsel istismarı iddialarıyla ilgili olarak 2012'de hukuka aykırı olarak kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verdiği iddia edilen cumhuriyet savcısı hakkında HSK'ye inceleme izni verdi.

MHP Lideri Bahçeli'den 'Kalkışma' Çıkışı: "Cüret Edenlerin Başı Ezilmeli" MHP Lideri Bahçeli'den 'Kalkışma' Çıkışı: "Cüret Edenlerin Başı Ezilmeli"

Bu olayın ardından savcı hakkında HSK Birinci Dairesi tarafından inceleme başlatıldı ve müfettiş görevlendirildi.

Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi, 22 Mayıs 2023 olarak belirlenen duruşma tarihini, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının talebi üzerine 30 Ocak 2023'te yapılmasına karar verdi.

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, müşteki Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile müşteki H.K.G'nin avukatlarının sanıklarla ilgili tutuklama taleplerini değerlendirdikten sonra mahkeme tarafından Kadir İstekli (47) ile Yusuf Ziya Gümüşel (59) hakkında yakalama emri çıkartıldı.

Bu emir üzerine gözaltına alınan sanıklar, haklarındaki tutuklama kararlarının kendilerine okunmasının ardından cezaevine gönderildi.

Mahkeme heyeti, 23 Ekim 2023'te verdiği kararda tutuklu sanık Kadir İstekli'ye "birden fazla kez çocuğun nitelikli cinsel istismarı" suçundan 30 yıl, baba Yusuf Ziya Gümüşel'e ise aynı suçtan 20 yıl hapis cezası verdi.

Heyet, müşteki H.K.G'nin annesi Fatıma Gümüşel hakkında ise aynı suçtan 16 yıl 8 ay hapis cezası verdi.

Ancak, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 20. Ceza Dairesi, bu kararı değerlendirerek Kadir İstekli hakkında 2004-2013'te çocuğun nitelikli cinsel istismarı, 2020'de ise eşe karşı nitelikli cinsel saldırı suçlarından 2 ayrı ceza verilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, müşteki H.K.G'nin annesi Fatıma Gümüşel ve babası Yusuf Ziya Gümüşel hakkında verilen hapis cezalarında anne ve baba olmaları nedeniyle yasa gereğince artırım yapılması gerektiğini vurguladı.

Daire, dosyanın usul ve esas yönünden bozulmasına karar vererek dosyayı yerel mahkemeye iade etti.