Mehmet Şimşek: Enflasyon Mayıs Ayında Zirve Yapacak, Ardından Hızla Düşecek Mehmet Şimşek: Enflasyon Mayıs Ayında Zirve Yapacak, Ardından Hızla Düşecek

Trafik poliçe fiyatları yılbaşından beridir yüzde 30 oranında zam aldı. Tüketicilerin yorumu ve poliçe yaptırım oranlarının azalmasından dolayı Sigortacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, poliçe fiyat yükseliş şartlarında düzenleme yapmaya karar verdi.

Gerçekleşen çalışma ile beraber mayıs ayı itibarıyla poliçe fiyatları 'hasar maliyet endeksine' göre hesaplanacak. Trafik poliçelerinin açıklanmasında; 'otomobil parça ve onarım fiyat artışı'na, 'enflasyon'un ve en önemlisi 'asgari ücret zamları' da el alınacak. Normal koşullarda aylık yüzde 5 ila yüzde 10 oranında uygulanan  zamların, aylık yüzde 2-3'lere düşeceği değerlendiriliyor.

Trafik poliçesi artışlarında asgari ücret zamlarının yansıması 'olumlu bir gelişme' olarak görülürken sigorta acentesi Selin Güler "Maliyet endeksini asgari ücret artışı ve enflasyon etkiliyor. Asgari ücrete temmuzda zam yapılmazsa bu trafik sigortasında da fiyatın çok fazla artmayacağı anlamına geliyor. Trafik sigortasında fiyatlar kısacası araç fiyat artışına, asgari ücret artışına, parça fiyatları ve onarım maliyetlerine ve enflasyona bakılarak belirlenecektir. Bunların karışımından bir fiyat endeksi çıkacaktır. Sürücüler fiyata itiraz edemeyecek, sigorta şirketleri az artırdın, zarar ettim diyemeyecek" şeklinde konuştu.


Diğer bir yandan kaskonun özel bir poliçe olmasından kaynaklı maliyet endeksi geçersiz olacak. Kasko özel olduğu için sigorta şirketleri zaten fiyatı özel tekniklere göre kendileri belirliyor.


'ESKİ SİSTEM DEVAM ETSEYDİ YÜZ 100 ARTIŞ...'

Uzun bir süredir trafik poliçe kesimlerinde problemler yaşandığını söyleyen Güler "Fiyatlar şirketten şirkete farklılık gösterebiliyor. Devletin belirlediği bir 'tavsiye edilen fiyat' var ancak şirketler bu rakamların üstüne ekstra kar marjı koyabiliyorlar. Bunun da önüne geçilmiş olacak. Birçok kişi arabasını otoparktan çıkarmamak pahasına poliçe yaptırmak istemiyordu. Çünkü fiyatlar ciddi boyutlara ulaşmıştı. Eski sistem ile devam etse, bu yıl sonunda, yılbaşına göre poliçe fiyatları yüzde 100'ün üzerinde artacaktı" diye konuştu.

SAHTE POLİÇE UYARISI!

Türkiye Sigorta Birliği (TSB), dolandırıcıların sahte poliçe satışı gerçekleştirerek vatandaşları maddi açıdan zarara soktuğu yönünde şikayetler aldıklarına ilişkin kamuoyu açıklaması yaptı. Birlikten gelen açıklamaya göre özellikle trafik sigortası almak için acentelere başvuranları yakından mercek altın alan dolandırıcılar, kendilerini başvuru gerçekleştirilen acentenin temsilcisi olarak ifade ediyor. Bu yöntemle sahte poliçe satışı yaparak mağduriyet oluşturuyorlar. Sigortasının yapıldığını düşünen vatandaşlar hem maddi zarara uğruyor hem de trafikte kusurlu bir konumda görünüyor. Açıklamada, Sigorta Bilgi Gözetim Merkezinin (SBM) web adresindeki Trafik Sigortası Teklif Karşılaştırma ekranını tekrarlayan TSB, vatandaşların bu sistemle sadece Kimlik No. ve Plaka No. bilgileri ile bütün sigorta şirketlerinin primlerini tek bir ekranda ulaşabildiklerinin altını çizdi.