Piyasalar, bugün saat 14.00’te paylaşılacak olan Merkez Bankası’nın faiz kararına odaklanmış durumda. Özellikle son zamanlarda İran ile İsrail cephesinde meydana gelen gerilimlerden dolayı altın fiyatları aşağı yönde hareket ederken, borsada inişli çıkışlı bir seyir izliyordu. Öyleyse, Merkez Bankası’nın nisan ayı faiz kararının ardından altın, dolar ve borsada tahminler ne yönde? Merkez Bankası beklenmedik bir hamle yapar mı?

FAİZDE BEKLENMEDİK BİR GELİŞME OLUR MU?

Konuyla ilgili merak edilenleri aktaran Ekonomist Hikmet Baydar konuşmasında şu cümleleri kurdu:

”Merkez Bankası’nın beklenti anketine baktığımız zaman 2-3 aylık dönem içerisinde faiz artırımının beklenmediği, yüzde 50 civarında faizlerle devam edileceği görülüyor. Kaldı ki Merkez Bankası +3 puanlık marjı kullanıyor. O yüzden de nisan ayını pas geçer diye düşünüyoruz.


Yabancı yatırımcılar da bu ay pas geçileceği konusunda hemfikirler. Genel itibarıyla piyasa beklentisi Merkez Bankası’nın faizleri değiştirmeyeceği yönündedir. Ben de piyasanın beklentisine katılıyorum ve bu ay faizlerde bir değişiklik beklemiyorum. Ancak nisan ayı enflasyon rakamı yüzde 4 ve üzerinde çıkarsa gelecek aylarda tekrardan faiz artırımını konuşabiliriz.


‘ALTIN İÇİN İYİ BİR SİNYAL DEĞİL’

Altında bir süredir göstergeler orta vadeli aşağı sinyali veriyor. Burada orta vadeden kastımız aşağı yukarı 1 aylık bir dönemi kapsıyor. 2326 dolar seviyesi oldukça kritik bir seviye. Ons altının 2326 dolar seviyesinin altına inmesi durumunda 2200’lü seviyelere kadar bir sarkma olabilir. 2326 doların üzerinde tutunursa bir miktar tepki alımı ile yükseliş görülebilir. Ancak göstergeler orta vadede aşağı sinyalini veriyor.

Önümüzdeki dönem için Fed’in faiz indirimi beklentileri azalmaya başladı. Haziran ayında yüzde 15 civarında bir faiz indirimi beklentisi var. Eylülde bile faiz indirimi beklentisi yüzde 69 seviyelerine indi. Faiz indirimi beklentileri ötelendikçe bu altın için iyi bir sinyal değil. Altın fiyatlarında düşme yaşanabilir.

ALTIN NE ZAMAN İVME KAZANIR?

ABD’de enflasyon mart ayında beklentilerin üzerinde gelmişti. Bu durum faiz indirimlerinin ötelenebileceği anlamına geliyor. Faiz indirimine kısa vadede gidilmeyeceği yönünde beklentiler oluşmaya başladı. Faiz indirimine yönelik beklentiler tekrar güçlenene kadar altında bir miktar daha düşüş devam edebilir.

Zam yağmuru devam ediyor: O sigara grubuna bir zam daha geldi Zam yağmuru devam ediyor: O sigara grubuna bir zam daha geldi

'PİYASALARA BİR ETKİSİ OLMAYACAKTIR'

Merkez Bankası piyasa beklentileri paralelinde faizleri değişmezse bu durumda borsa ve döviz olumsuz etkilenmez. Sürpriz bir faiz artırımı yaparsa bu borsa için olumlu olmaz, dövizde belki aşağı yönlü baskıya yol açabilir. Şu anda borsayı ancak sürpriz bir karar etkileyebilir. Piyasada beklenen karar faizde değişiklik olmayacağı yönündedir. Eğer böyle bir karar açıklanırsa piyasalara bir etkisi olmayacaktır.


DOLAR/TL İÇİN BEKLENTİLER NE YÖNDE?

Dolar/TL’ye baktığınız zaman 32.50 civarında bir sıkışma görülüyor. Aşağı yönlü düşme isteği olduğunu görüyorum. Biraz daha zorlarsa dolar/TL aşağı sinyalleri vermeye başlayacaktır. Şimdilik yatay seyirde dalgalanmaya devam ediyor. Önümüzdeki süreçte yabancı girişi olsa bile dolar/TL’de çok büyük düşüşler beklemiyorum. Şimdilik yukarı yönlü bir hareket söz konusu değil. En ufak bir yukarı yönlü harekette satışların geldiğini görüyoruz.

'İSTENİLEN ORANDA ARTMADI'

Borsa için ise sayın Bakan Şimşek’in ABD’deki görüşmeleri sırasında yabancı yatırımcılara Türkiye’yi anlatması, yabancı nezdinde Türkiye’yi ön plana taşımış olabilir. Şu an için yabancı payı istenilen oranda artmadı. Böyle bir ortamda TL cinsi grafiklere bakmak durumunda kalıyoruz. 9416 puan seviyelerde borsa için önemli bir destek var. Borsa her an bu seviyeye doğru gevşeyebilir.

Orta vadeli göstergelerde henüz aşağı sinyalleri yok, yukarı sinyalleri var ancak yukarı hareketlerde de bir kar realizasyonu geldiğini görüyoruz. Buralarda biraz daha oyalanıp yabancı yatırımcıyı bekleme ihtimali yüksek. İşlem hacimleri geçtiğimiz dönemlere göre daha düşük, o nedenle borsa biraz daha yatay seyirde ve sıkışık gidebilir. Aşağı yönlü hareketler mümkündür.

'OLUMLU BİR HAVA OLUŞTURUYOR'

Jeopolitik risklerin kalkması borsa için olumlu bir harekettir. Piyasa üzerindeki stresin azalması anlamına geliyor. İran, İsrail arasında bir savaş çıkmayacağına yönelik beklentilerin oluşması piyasalarda olumlu bir hava oluşturuyor. Gelişmekte olan piyasalara bir para girişi olursa Türkiye’de bundan sebeplenir ve borsa dolar bazında zirveleri test edebilir. O zaman da hedefimiz olan 10 bin 750 puan seviyelerine kadar yükseliş görebiliriz. Burada temel varsayımımız yabancı yatırımcıların Türkiye piyasalarına ciddi şekilde girmesiyle oluşacaktır. Haziran ayında Türkiye gri listeden çıkarsa bu durumda yabancı yatırımcı Türkiye’ye girecek ve borsa 10 bin 750 puan seviyelerine taşınacaktır." açıklamasında bulundu.