Jeofizik mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Türkiye kıyılarında deprem sonrası meydana gelecek tsunami büyüklüğüne dair detayları aktardı.

X hesabı üzerinden paylaşımlarda bulunan Prof. Dr. Ercan; Marmara, Ege ve Akdeniz kıyılarına deprem sonrası tsunaminin ne kadar zaman sonra geleceğini belirtti.

Prof. Dr Ahmet Ercan, büyük deprem olasılığı olan İstanbul'u da kapsayan Marmara Bölgesi'nde 7,5 büyüklüğünde bir depremin 1 ila 2,5 metreye kadar dalga oluşturabileceğini, dalganın tırmanma yüksekliğinin ise 5 metreye erişeceğinin de altını çizdi.

Ercan'a göre; tsunami dalgaları, 50 ila 300 metre karada yol alabilir ve deprem sonrası 4 ila 20 dakika içinde kıyılara ulaşabilir.

Ercan'ın Ege ve Akdeniz bölgesi için değerlendirmelerinde beklentileri şu şekilde: Deprem 1 ila 3,5 metreye kadar dalga oluşturabilir, dalgaların tırmanma yüksekliği ise 5,5 metreye ulaşabilir. 100 ila 2500 metre karad yol alabilme potansiyeli olan dalgaların kıyıya varma süresi ise 5 ila 30 dakika.

CHP Genel Başkanı Özel, Kılıçdaroğlu ile bir araya geldi CHP Genel Başkanı Özel, Kılıçdaroğlu ile bir araya geldi

“AĞIZLI KOYLAR, GİRİNTİLER SAKINCALIDIR”

Prof. Dr. Ahmet Ercan paylaşımlarında şunları belirtti:

  • Türkiye’de süpürtü (tsunami) göçüntülü kırıkların olduğu Ege ile Akdeniz’de, 1 ile 3,5 m dalga yüksekliğinde, 5,5 m tırmanma yüksekliğinde, 100 ile 2500 m karaya ilerleyebilir. Süpürtü, depremden 5 ile 30 dakika içinde kıyılara varır. Dar ağızlı koylar, girintiler sakıncalıdır.
  •  Marmara’da kırıklar, 1-1,5 m düşey bileşenli yanal atımlıdır. M7,5’luk bir deprem 1 ile 2,5 m dalga ile 5 m tırmanma yüksekliğinde, 50 ile 300 m karaya ilerleyen süpürtü (tsunami) üretir. Depremden 4 ile 20 dakika içinde kıyılara varır. Dar ağızlı koylar, girintiler sakıncalıdır.