Yeni yürürlüğe giren Öğretmenlik Mesleği Kanunu ile yaklaşık 230 bin öğretmene "başöğretmenlik" yolunun açıldığı ve 10 bin TL’ye kadar ek maaş ödeneceği açıklandı. Kanun, öğretmenler için üç kariyer basamağı getiriyor: öğretmen, uzman öğretmen, ve başöğretmen.

Uzman öğretmen olmak için 10 yıl öğretmenlik yapma şartı aranırken, uzman öğretmen unvanına sahip olanlar 10 yıl hizmet verdikten sonra başöğretmen unvanını alabilecek. Ayrıca, 20 yıl hizmet süresini dolduran öğretmenler doğrudan başöğretmen unvanına sahip olabilecek. Bu kanunla daha önce uygulanan kariyer basamakları sınavı da kaldırıldı ve öğretmenlerin kariyerleri artık hizmet yılına göre belirlenecek.

Başöğretmen olan öğretmenlere ise 10 bin TL’ye kadar ek maaş ödenecek. Bunun yanında, öğretmenlere yönelik kasten yaralama, tehdit, hakaret gibi suçlarda cezalar yarı oranında artırılacak ve hapis cezasının ertelenmesi uygulanmayacak.

Yeni kanun kapsamında Milli Eğitim Akademisi kurulacak ve okul müdürü veya müdür yardımcısı olmak isteyen adaylar bu akademinin yönetici yetiştirme programına katılacak. Adaylar yazılı ve/veya sözlü sınavlardan 60 puan ve üzeri alarak başarı sırasına göre görevlendirilecek.

Asgari ücret süreci ne zaman başlayacak? Bakan Işıkhan'dan açıklama Asgari ücret süreci ne zaman başlayacak? Bakan Işıkhan'dan açıklama

Son olarak, sözleşmeli öğretmenler, sağlık ve can güvenliği mazeretleri dışında, üç yıl boyunca başka bir yere atanamayacak. Aile birliği mazeretiyle yer değiştirmelerde ise sözleşmeli öğretmenin eşi, sözleşmeli öğretmene tabi olacak.