2024 ve 2025 yıllarında emekli olacaklar arasında maaş farkı endişesi gündemde. Bu yıl emekli olanlar, 2025'te emekli olacaklara kıyasla %30-35 oranında daha fazla maaş alacak. Bu farkın nasıl kapatılacağı veya azaltılacağı konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, çözüm arayışına girdi. Yapılacak etki analizi sonucunda, kaç emeklinin bu durumdan etkilendiği belirlenecek ve maliyet hesaplanacak. Ardından, uygulanacak düzenleme netleşecek.

Maaş Farkının Sebebi: Güncelleme Katsayısı

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Başkanı Kazım Ergün, 2024 ve 2025 yıllarında emekli olacaklar arasında %30-35’lik bir fark olacağını belirtti. Bu fark, emekli maaşlarının hesaplandığı güncelleme katsayısındaki farklılıktan kaynaklanıyor. 2024 yılı için güncelleme katsayısı 66,12 iken, 2025’te bu katsayının 41,19 veya 42,25 olması öngörülüyor. Bu durum, 2025'te emekli olacakların maaşlarının daha düşük hesaplanmasına yol açacak.

Bakanlık Çalışmaları Devam Ediyor

Asgari ücret süreci ne zaman başlayacak? Bakan Işıkhan'dan açıklama Asgari ücret süreci ne zaman başlayacak? Bakan Işıkhan'dan açıklama

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bu konuda bir netlik olmadığını ancak Hazine ve Maliye Bakanlığı ile birlikte çalışmaların sürdüğünü açıkladı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı ile görüşülerek, maaş farklarının nasıl kapatılacağına yönelik bir formül üzerinde çalışılacağı belirtildi.

Tek Bir Sistem Üzerinden Hesaplama Talebi

Kazım Ergün, mevcut emekli maaşı hesaplama sisteminin karmaşık ve adaletsiz olduğunu vurguladı. Özellikle enflasyon oranlarının değişmesi, emekli maaşlarını ciddi şekilde etkiliyor. Ergün, emekli maaşlarının tek bir sistem üzerinden hesaplanması gerektiğini ve gösterge sistemine geri dönülmesi gerektiğini savunarak, her yıl benzer sorunların yaşanmaması için sistemin yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi.