Kayıt dışılığın gayrimenkul piyasasında büyük bir sorun olduğunu belirten Mars International Kurucusu ve CEO'su Hakan Bucak, "Tapu harcı ödememek için 30 milyon TL değerindeki daireler halen 5 milyon TL olarak gösteriliyor. Eğer tüm işlemler kayıtlı olsa, sadece tapu dairesinin kasasına ortalama 2 milyar dolar ek gelir girer" dedi. 

Türk Hava Yolları'ndan Yeni Kampanya: Ucuz Biletler ve Avantajlı Uçuş Rotaları Türk Hava Yolları'ndan Yeni Kampanya: Ucuz Biletler ve Avantajlı Uçuş Rotaları

Gayrimenkul Sektöründe Durgunluk ve Fırsatlar

Uluslararası gayrimenkul grubu Mars International'ın CEO'su Hakan Bucak, konut fiyatlarında maliyetler nedeniyle radikal bir düşüş beklemediğini belirtti. Bucak, faizlerin düşüşe geçmesiyle mevcut fiyatların artacağını ve alım için en doğru zamanın 'bugün' olduğunu ifade etti.

"Gayrimenkul Şu Anda Alınır"

Sektörde yüksek faizlerden kaynaklı bir durgunluk olduğunu söyleyen Bucak, "Bana göre gayrimenkul şu anda alınır. Çünkü faizlerin düştüğü dönemde fiyatlar adım adım artmaya başlar. Yüzde 200'e varan zamlar yapılır. Dolar bazlı ülke genelinde düşüş olabilir ama fiyatlarda büyük bir gerileme olacağını sanmıyoruz" dedi.

Kiralık Konut Piyasasında Beklenen Hareketlilik

Ekim ayından itibaren konut satış rakamlarının artmaya başlayacağını dile getiren Bucak, kirada yüzde 25'lik sınırın kaldırılmasıyla birçok kira tespit davası oluşacağını anlattı. Bucak, "Kiracıların yüzde 30-40'ı evini terk etmek zorunda kalabilir" diye konuştu. Ayrıca, ikinci ve üçüncü konutlara ciddi bir vergi getirilirse, kira sistemindeki sıkıntılar devam ederse piyasaya bir anda aşırı sayıda stok geleceğini ve fiyatlarda en fazla yüzde 10-15 düşüş olacağını kaydetti.

Vergilendirme ve Kayıt Dışılıkla Mücadele Önerisi

Bucak, alındıktan 5 yıl sonra satılan konutlarda vergi olmamasının doğru bir hak olduğunu, ancak bu sürenin değiştirilebileceğini belirtti. "Kayıt dışılığın piyasanın en büyük karın ağrısı" olduğunu vurgulayan Bucak, şöyle konuştu: "5 yıl tutmasına rağmen tapu harcı ödememek için 30 milyonluk daireyi halen 5 milyon gösteriyorlar. Bizim hesaplarımıza göre, her şey net kayıtlı olsa, sadece tapu dairesinin kasasına ortalama 2 milyar dolar ek gelir girer. Bu sadece yıllık tapu harcına etkisi. Bizim önerimiz değerleme şartı getirilmesi. Siz 30 milyona satabilirsiniz dairenizi. Ben devlet olarak, teminat amaçlı değerleme yaparım. 50 milyon çıkar, 50 milyon üzerinden vergimi alırım. Sen istiyorsan 10 milyona devret, istiyorsan 100 milyona devret."

Yurt Dışındaki Türk Alımları ve Şeffaflık Sorunu

Yabancı alımlardaki akışın; deprem, şeffaflık ve insan kaynağı problemleri nedeniyle bozulduğunu savunan Hakan Bucak, "Dubai'de devlet bütün datayı paylaşıyor. Her şey teknolojiye bağlı. Türkiye'de bu şeffaflık olmazsa piyasa giderek körelecek. Dubai, şeffaf olmasının karşılığında gayrimenkulden yılda 100 milyar dolar kazanıyor. Bize 3,5 milyar dolar geliyor. Ama 2,8 milyar dolarlık da Türkler yurt dışından konut alıyor. Size kalan 700 milyon dolar. Bu yıl Türklerin yurt dışından gayrimenkul alımı yabancı alımını geçer" dedi. Bucak, yabancıya satışın üç şehirde yoğunlaştığını ve bölgelere göre vatandaşlık limiti önerisinde bulundu.