Türkiye genelinde milyonlarca memur ve emekli, bugün açıklanacak enflasyon verilerinin ardından maaş zammı miktarını öğrenmeyi bekliyor. Zam için refah payı, seyyanen ve oransal zam olmak üzere üç farklı formül masada yer alıyor. Ayrıca, emeklilere kademeli bir zam yapılması da gündemde.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) bugün açıklayacağı 6 aylık enflasyon rakamları, memur ve memur emeklilerinin temmuz ayı maaş zammını belirleyecek. Bu rakamların yanı sıra, toplu sözleşmeye bağlı olarak ikinci 6 ay zammına ek olarak verilecek enflasyon farkı da ortaya çıkacak.

Sabah gazetesinin haberine göre, Meclis'e sunulması beklenen torba yasa teklifiyle hem taban maaşlar hem de refah payı oranı yasalaşacak ve temmuz ayında ödenecek tüm maaşlara yeni zamlar yansıtılacak. En düşük memur maaşı 22 bin liraya yükselirken, doktor, polis, öğretmen ve mühendis gibi meslek gruplarına ise kademeli bir artış yapılacak.

Yüzdelik artışlara ek olarak, seyyanen zam da gerçekleştirilecek. Örnek olarak, 15 bin lira alan bir memura yüzde 25 zam yapıldığında maaşı 18 bin 750 liraya yükselecek ve buna ek olarak 5 bin lira seyyanen zam yapılacak, böylece maaşı 23 bin 750 liraya ulaşacak. Memurlar genellikle ayın 15'inde maaşlarını alıyor, ancak zam oranlarının belirlenmesi için bordroların en azından 1 hafta öncesinden hazırlanması gerekmektedir. Zam oranlarının Meclis'ten çıkması için düzenlemenin bu hafta sonuna kadar tamamlanması gerekmektedir. Yetişmemesi durumunda ise ek bir bordro düzenlemesi yapılması mümkün olabilecektir.

Torba yasa teklifi
Torba yasa teklifinde en düşük memur maaşının 22 bin liraya çıkarılması, asgari ücret desteği, 6 aylık enflasyon farkı ile refah payı ve emeklilere kademeli artış düzenlemeleri yer alacak. 7 bin 500 liranın üzerinde aylık alan SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşında kademeli artış yapılacak. 7 bin 500 lira ile 10 bin lira arasında maaş alanlar; 1. kademe, 10 ve 15 bin lira arasındaki maaş alanlar ikinci kademe, 15 bin liranın üzerinde emekli maaşı alanlar ise üçüncü kademe olarak değerlendirilecek ve buna göre seyyanen artış olacak.

Bakan Tekin'den Fransız Okulları Haberine Sert Tepki: "Ahlaksızlar" Bakan Tekin'den Fransız Okulları Haberine Sert Tepki: "Ahlaksızlar"

YASAL UYARI: Yayınlanan haberin tüm hakları MYZ DİJİTAL MEDYA Grubu'na aittir. Kaynak gösterilse dahi haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Kamudanhaber.Net'i Twitter'dan takip etmek için tıklayınız

Kamudanhaber.Net'i Facebook'tan takip etmek için tıklayınız

Kamudanhaber Telegram Kanalı İçin: https://t.me/kamudanhabersitesi