Güncel

600 Bin Hayalet Eve Ek Emlak Vergisi Geliyor

Birinci vergi paketinin Meclis'te görüşülmeye başlandığı dönemde, ikinci vergi paketinin detayları da gün yüzüne çıkmaya başladı. İkinci ve daha fazla evi olanlardan "kademeli yükselen" ilave emlak vergisi ve hayalet ev olarak adlandırılan 600 bin boş konuttan "ek emlak vergisi" alınacak.

Abone Ol

Birinci vergi paketinin Meclis'te görüşülmeye başlandığı dönemde, ikinci vergi paketinin detayları da gün yüzüne çıkmaya başladı. İkinci ve daha fazla evi olanlardan "kademeli yükselen" ilave emlak vergisi ve hayalet ev olarak adlandırılan 600 bin boş konuttan "ek emlak vergisi" alınacak.

Gayrimenkul Vergilendirmesinde Yeni Düzenlemeler

Dünya Gazetesi'nden Ferit Parlak'ın haberine göre, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda birinci vergi paketinin görüşmeleri başlarken, ikinci vergi paketinin detayları da belirginleşiyor. Alınan bilgiye göre, ikinci vergi paketinde öncelik gayrimenkul vergilendirmesine verilecek. Kiralar ve gayrimenkul alım satımında uygulanacak yeni vergi oranlarını belirlemek amacıyla yapılan çalışmalar son aşamaya geldi.

Buna göre, konut ve ofis alım satımında ve kiralamasında piyasa değeri üzerinden vergi alınması ve konutunu, alımdan sonraki 3 yıl içerisinde satanlardan 2 kat, 5 yıl içerisinde satanlardan 1 kat daha fazla vergi alınması kararlaştırıldı. Ayrıca, ikinci ve daha fazla evi olanlardan "kademeli yükselen" ilave emlak vergisi ve hayalet ev olarak adlandırılan 600 bin boş konuttan "ek emlak vergisi" talep edilecek.

230 Bin Lojmanda Kira Fiyatı Düzenlemesi

Kira gelirini beyan etmeyen veya eksik beyan edenler için de ceza tutarları artırılacak. Aynı şekilde kira giderini beyan etmeyenlerin de ceza tutarları artırılacak. Sayısı 230 bini aşan lojmanlarda da "kira fiyatı" düzenlemesine gidilecek. Lojmanlar, piyasadaki kira değerine göre yüzde 20 fiyat avantajıyla kullandırılabilecek. Bu nedenle lojman olan bölgelerde fiyat araştırması yapılacak. Denetimin yoğunlaşacağı öncelikli alanlar da belirlendi. Büfeler, güzellik salonları, estetisyen ve doktorlar, kuaförler gibi kazancına göre kayıp, kaçak ve kayıtdışılığın fazla olduğu alanlarda denetimler artırılacak.

SGK'nın Geliri Yüzde 12,5 Artacak

Vergi ve sosyal güvenlik alanına ilişkin düzenlemelerin yasalaşmasıyla oluşacak mali etki analiz edildi. Kısa vadeli sigorta kolları prim oranının yüzde 2,25 olarak belirlenmesiyle SGK'nin gelirlerinde yüzde 12,5 artış sağlanacak. Yurt içi asgari kurumlar vergisi uygulamasına yönelik düzenlemeyle yıllık ilave 70 milyar lira gelir bekleniyor. Yurt dışına çıkış harcının 500 liraya çıkarılmasının yıllık gelir etkisi 4,3 milyar lira olacak.

En Düşük Emekli Aylığı 12.500 TL

En düşük emekli aylığının 12 bin 500 liraya yükseltilmesini de içeren düzenlemenin etkisi analiz edildi. Ticari olmayan gezi, eğlence, spor gibi faaliyetlerde kullanılan deniz taşıma araçlarına KDV istisnası uygulanmaması halinde yıllık toplam etkinin 5,4 milyar lira olacağı tahmin ediliyor. Serbest bölgelerde faaliyet gösteren kurumların yurt içine yaptıkları satışlardan elde edilen kazançlara tanınan gelir ve kurumlar vergisi istisnasının kaldırılması ile 2025 yılı için 2,5 milyar lira gelir bekleniyor.

33,2 Milyar Liralık Maliyet

Mart 2024 verilerine göre, kısa vadeli sigorta kollarına tabi olup prim oranı yüzde 2 olan 18 milyon 225 bin 229 sigortalı bulunduğu, prim oranının yüzde 2,25 olması halinde prim gelirlerinde yıllık yaklaşık 10,9 milyar lira artış öngörülüyor. En düşük emekli aylığı düzenlemesiyle aylıkları yükseltilecek kişi sayısının 3,7 milyon olacağı ve en düşük emekli aylığının 12 bin 500 liraya yükseltilmesi halinde 2024 yılı için 33,2 milyar lira maliyet öngörülüyor.

Vergi Kanunlarında Değişiklikler

Kurumlar Vergisi Kanunu'nda yapılan değişiklikle, taşınmazlara yatırım yapan fon ve ortaklıkların elde ettikleri kazançların yüzde 50'sinin kar payı olarak dağıtılması gerekecek. Bu değişiklikle, ortaklara dağıtılan kar paylarından alınacak gelir ve kurumlar vergisinin etkisinin 7,2 milyar lira olması bekleniyor. Yap-işlet-devret modeli ile kamu özel işbirliği projeleri kapsamında elde edilen kazançlardan alınan yüzde 25'lik kurumlar vergisi oranı yüzde 30'a çıkarılacak, bu düzenlemenin 557 milyon lira vergi etkisi olması öngörülüyor.

Çok Uluslu Şirketlerden 40 Milyar TL Gelir

Çok uluslu şirketlerde küresel asgari kurumlar vergisi uygulaması ile 40 milyar lira gelir bekleniyor. Yurt dışına çıkış harcının 500 liraya çıkarılması ile yıllık 4,3 milyar lira gelir elde edilecek.

Vergi Barışı Kaldırılıyor

Vergi barışı uygulamalarının kaldırılması hedefleniyor. TBMM'ye sunulan Torba Yasa Teklifi ile uzlaşmaların vergi aslı üzerinden yapılmaması sağlanacak, sadece cezaların/faizlerin uzlaşma kapsamına girebileceği belirtiliyor. Vergi Usul Kanununda yer alan cezalarda rekor artış planlanıyor. Kayıt dışı olan ve vergi kaçıranların cezaları arasında farklılaşmaya gidilecek.