Güncel

ABD'de enflasyon belli oldu! Şubat ayı beklentileri aştı...

ABD ekonomisi, şubat ayında beklenenden daha yüksek bir enflasyon oranıyla karşı karşıya kaldı. ABD Çalışma Bakanlığı tarafından yayınlanan son verilere göre, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), aylık bazda %0,6 ve yıllık bazda %1,6 artarak, ekonomistlerin beklentilerinin üzerine çıktı.

Abone Ol

Şubat ayındaki bu artış, Ağustos 2023'ten bu yana kaydedilen en yüksek aylık artış olarak dikkat çekiyor. Piyasa analistleri, üretici fiyatlarının aylık bazda yalnızca %0,3 artacağını tahmin ederken, gerçekleşen %0,6'lık artış bu beklentileri aştı. Ocak ayında da ÜFE, %0,3 artış göstermişti. Yıllık bazda ise üretici fiyatlarının %1,6 artması, piyasa tahminlerinin oldukça üzerinde bir oran olarak kayıtlara geçti. Ocak ayında yıllık bazdaki artış oranı %1 olarak gerçekleşmişti.

Çekirdek ÜFE de beklentileri aştı

Değişken gıda ve enerji fiyatlarını hariç tutan çekirdek ÜFE, şubatta aylık bazda %0,3 ve yıllık bazda %2 artarak, piyasa beklentilerinin üzerinde bir performans sergiledi. Ekonomistler, çekirdek ÜFE'nin aylık bazda %0,2 ve yıllık bazda %1,9 artacağını öngörmüştü. Ocak ayında çekirdek üretici fiyatlarında aylık bazda %0,5 ve yıllık bazda %2'lik bir artış gerçekleşmişti.